Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2015

Onderhandelingen muurvast

OEGSTGEEST – Het college zit nog in een ontkenningsfase, maar verschillende fractievoorzitters weten het al zeker: de onderhandelingen over de verkoop van het gemeentehuis zitten muurvast. Afgelopen week zijn de politici in een geheime bijeenkomst geïnformeerd over de voortgang van de verkooppogingen, die al twee jaar duren.
En het schiet niet op, dat is nu wel duidelijk. De gemeente kan het historische gebouw niet voor de gewenste prijs  van de hand doen; er is geen marktpartij die de vraagprijs wil betalen. Tegelijkertijd zit het gemeentebestuur met een ander probleem: áls het gemeentehuis verkocht wordt, waar moeten de ambtenaren dan werken? Voor dit probleem is nog  altijd geen oplossing gevonden.
Wethouder Marien den Boer (CDA) laat weten dat de gemeente nog steeds ‘in onderhandeling’ is, maar bevestigt dat na twee jaar nog altijd geen verkoopovereenkomst gesloten is. Of die er ooit zal komen, daarvoor steekt Den Boer zijn hand niet in het vuur: ‘Je hoopt dat je er op een goede manier met elkaar uit kunt komen, maar dat kan ook zomaar anders lopen.’
Voor fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) is het wel duidelijk: ‘De gesprekken zijn beëindigd, omdat de opbrengsten voor verkoop te laag liggen. We zijn twee jaar verder sinds de start van de verkooppogingen en er is niets gebeurd. Terwijl er wel tienduizenden euro’s uitgegeven zijn aan het onderhandelingsproces.’
Alle opties liggen nu weer open,  want het verkopen van het gemeentehuis zorgt voor enorme huisvestingsproblemen voor de ambtenaren. Er is simpelweg geen geschikte locatie in het dorp om deze ambtenaren bij elkaar te plaatsen. En bij de politieke partijen is er ook geen enthousiasme om hen verspreid over Oegstgeest, in bijvoorbeeld de bibliotheek of speciale portocabins, het werk te laten doen. Tijdens het besloten overleg is wel gesproken over de mogelijkheid om de bovenste verdieping van het gemeentehuis te verhuren; zo kunnen de energiekosten betaald worden.
Fractievoorzitter Eibertjan van Blitterswijk (CDA) laat hier desgevraagd over weten: ‘Het is niet meer mogelijk om de ambtenaren in het oude gemeentehuis onder te brengen. Het is de vraag of het verspreiden van ambtenaren op verschillende locaties wel goed uitpakt. Je moet eerst alternatieven hebben. In het kader van de regionale samenwerking met andere gemeennten zouden ambtenaren van die gemeenten best een plekje kunnen krijgen op de bovenverdieping. Deze optie moet eerst goed bekeken worden.
Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) verbaast zich er over, dat pas na twee jaar komt vast te staan, dat er geen alternatieve werklocatie is. ‘De bestuurders hebben traag gehandeld. Maar als er geen alternatieve locatie is, dan blijven we maar zitten. Ondanks het feit dat er sprake is van een negatief exploitatieresultaat vanwege de hoge energiekosten.’ Op verzoek van D66 vindt op donderdag 12 februari een interpellatiedebat plaats. Kocken besluit: ‘Dit is geen succesnummer. Er is een kwart miljoen euro ingeboekt aan besparingen vanaf het moment dat het gemeentehuis verkocht wordt. Dat is een fors bedrag. In het debat willen we te weten komen, hoe het bestuur dit financiële gat gaat opvangen.’