Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Burgerparticipatie werkt niet bij themabijeenkomst

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De themabijeenkomst ‘Ruimtelijke kwaliteit’, die op woensdag 28 januari georganiseerd werd, was geen publiekstrekker. Slechts zo’n 25 inwoners kwamen opdagen voor deze vorm van burgerparticipatie. En de meeste aanwezigen waren de politici zelf of mensen die de politiek al jaren volgen.
Maar wethouder Floris Schoonderwoerd vindt niet dat van een lage opkomst een verkeerd signaal uit gaat. ‘We hebben gezien dat er veel meer mensen naar het gemeentehuis komen bij avonden die over zaken als ‘Wonen’ gaan. Maar het formuleren van een visie staat niet dicht bij de mensen. Binnenkort hebben we het over leefomgeving; dan zal het gemeetehuis hartstikke vol zitten. Dit onderwerp ‘Ruimtelijke kwaliteit’ raakte de mensen niet genoeg, hoewel het wél om strategische keuzes gaat.’ Schoonderwoerd verzucht: ‘Het blijft een zoektocht hoe je de mensen naar het gemeentehuis krijgt.’
Over de avond zelf informeert de wethouder: ‘Het ging over de grote lijnen en de raad heeft goed meegepraat. We hebben de afspraak gemaakt dat de koers van de MRSV overeind blijft, maar we hebben ook gekeken waar we meer ambitie hebben en of er iets ontbreekt.’ Hij geeft enkele voorbeelden: ‘We weten nu dat op termijn 40% van de winkelruimte in Nederland leeg zal komen te staan door met name webwinkels en internetverkopen. We moeten een centrum nog levendiger houden en niet alleen winkels hebben. We gaan de komende tijd samen met ondernemers- en winkeliersverenigingen op zoek hoe we de centrumgebieden levendig kunnen houden.’ Zeker is al wel, dat de gemeente niet ieder winkelcentrum in stand wil houden. De meeste kans maken hiervoor de winkelgebieden in Roelofarendsveen, Leimuiden en Woubrugge.
Een andere uitkomst van de avond was, dat de gemeente meer moet inzetten op duurzaamheid. En dit onderwerp moet niet alleen beperkt blijven tot ledverlichting en afvalscheiding, maar ook over zaken als het soort onkruidbestrijdingsmaterialen dat de gemeente gebruikt. Schoonderwoerd: ‘We willen geen apart hoofdstuk over duurzaamheid, maar we willen duurzaamheid over de hele linie meenemen; of het nu gaat om wonen, beheer openbaar orde of ruimtelijke ordening.’ Gaat de gemeente er voor zorgen, dat bij alle uitgaven minimaal 1% wordt besteedt aan het verbeteren van de duurzaamheid? Schoonderwoerd: ‘Ik weet niet wat dat voor gevolgen heeft. Daar kan ik niets over zeggen.’