Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2015

College wil toestemming voor half miljoen euro aan bouwverlies

JOEP DERKSEN
LISSE – Het ziet er niet naar uit, dat het bouwproject Dever-Zuid winst gaat opleveren. Sterker nog, het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om toestemming voor een negatief begrotingsresultaat van maximaal 500.000 euro. Dit maakte wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) dinsdag 3 februari bekend. De reden hiervoor is, dat er grote tegenvallers zijn; niet alleen is het noodzakelijk om een geluidswal aan te leggen, in verband met de naburige bedrijven. Ook moet er een ontsluitingsweg komen.
Ruigrok liet weten: ‘In 2011 heeft de raad besloten om Dever-Zuid te ontwikkelen als woningbouwlocatie. Er werd uitgegaan van het bouwen van 24 woningen, die medio 2014 in de verkoop zouden gaan. Dat is wat vertraagd.’ Er moet dus een geluidswal komen en ook is nog niet zeker waar de ontsluitingsweg moet worden aangelegd. ‘We moeten kijken naar de juiste manier van ontsluiting. Via bijvoorbeeld het industrieterrein Vennestraat en ’t Lange Rack’, aldus de wethouder.
Hij vervolgt: ‘Maar we vinden het handigst om de ontslutiing via Geestwater te doen; daarvoor moet een brug worden aangelegd. Hierdoor wordt het allemaal duurder dan we gedacht hadden. We gingen er in 2011 van uit, dat we het (woningbouwproject, JD) budgetneutraal gaan doen. Nu gaan we er van uit dat het maximaal een half miljoen verslechterd. Dat is de limit. We denken ook aan een alternatief met een hogere bouwdichtheid.’ Maar als er meer woningen komen op Dever-Zuid, dan moet hier eerst toestemming komen van de overige vijf bollendorpen en de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij. Er zijn namelijk geen afspraken gemaakt over extra woningbouw op Dever-Zuid.
Toch is het opvallend; aan de ene kant worden inwoners gevraagd  om met ideeën te komen om 700.000 euro per jaar te besparen. En tegelijkertijd komt het college naar de gemeenteraad om te vragen of een half miljoen euro verlies kan worden geleden op een bouwproject voor 24 woningen op Dever-Zuid. Ruigrok reageert: ‘De renteteller loopt steeds maar op; als we nog langer wachten kost het nog meer.’ Zijn collega Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) vulde aan: ‘Lisse zit hier voor een paar miljoen euro in. Als we niks doen, kost het iedere dag geld. Het past heel goed in de bezuinigingsopgave; we moeten zo snel mogelijk stoppen met bijleggen op Dever-Zuid. Dat is beter dan krampachtig proberen op kiet te spelen. Want dan blijft de renteteller tikken.’