Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2015

Column

Damocles
Een gerechtelijke uitspraak, die gehakt heeft gemaakt van een door de gemeente ingestelde onteigeningsprocedure, kan leiden tot een nieuwe positieve ontwikkeling. En dat gebeurt na jaren bakkeleien tussen de gemeente en enkele grondeigenaren over de komst van het bedrijventerrein ‘Drechthoek II’. De gemeente zet een stapje terug in dit onderhandelingsproces over de verkoop van de grond en laat de grondeigenaren rechtstreeks praten met het bedrijf Sushi Ran. Deze onderneming moet verhuizen en heeft er wel oren naar om een nieuw gebouw te realiseren op het grondgebied dat ooit door de gemeente geannexeerd zou worden.
Voor de particuliere grondeigenaren zelf is de situatie nu ook een stuk prettiger geworden. Zij praten nu over de verkoop van hun grond met een commercieel bedrijf, zonder dat het onteigeningszwaard van Damocles boven hun hoofden hangt. Door de uitspraak van de Raad van State, die in het voordeel uitviel van de grondeigenaren, is de gemeente nu ook meer bereid om te luisteren naar de bezwaren tegen de huidige plannen voor het aanleggen van een ontsluitingsweg naar de N207.
De inwoners en Sushi Ran krijgen tot 1 juni de tijd om tot overeenkomst te komen. Onderdeel van deze overeenkomst is dan niet alleen de verkoop van de grond aan het bedrijf, zodat deze werkgever voor  Leimuiden behouden kan blijven. Ook kan met vereende krachten gewerkt worden aan een voorstel om de ontsluiting op een locatie te leggen, die verder weg ligt van de bestaande bebouwing. Wethouder Yvonne Peters zegde vorige week  toe, dat de gemeente mee zal werken aan het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied, wanneer Sushi Ran en de grondeigenaren daadwerkelijk tot een overeenkomst kunnen komen. Van hun kant zullen de grondeigenaren dan toestemming geven voor het houden van een Flora- en Fauna-onderzoek, zodat de gemeente verder kan met de ontwikkeling van Drechthoek II.
Dit is een nieuw voorbeeld, waarde columnlezer, dat langzamerhand de invloed over bouwprojecten verschuift van de gemeente richting de inwoners. Want er zijn ook elders in de gemeente burgerinitiatieven opgepakt, waarbij de inwoners zelf willen bepalen wat voor gebouwen er in hun omgeving worden geplaatst. Voorbeelden hiervan zijn de Brede school in Hoogmade en het Centrumplan Leimuiden. Meebeslissende inwoners; kan het nog beter worden?
Joep Derksen