Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 februari 2015

Strandpaviljoenhouders verhit over gemeentestandpunt

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De verenigde strandpaviljoenhouders zijn niet blij met de manier waarop de discussie verloopt over het strandnotabeleid. Daarom komen Take2, Bries, De Zeester, Breakers Beach, Alexaner Beach, Blu  Beach, Van Roon, Beachclub O, De Zeemeeuw, De Klink, Buitengewoon en Nederzandt met een gezamenlijk standpunt. Jan Klinkenberg spreekt namens al deze ondernemers.
Klinkenberg stelt, dat de strandondernemers ‘van meet af aan buiten spel gezet zijn’. Discussies over strandmeubilair, bediening op het strand en terrasoverkappingen hebben niet tot overeenstemming met de gemeente geleid. Volgens Klinkenberg heeft het college van burgemeester en wethouders ook niet gereageerd op nieuwe ontwikkelingen die door de ondernemers zijn aangekaart. Volgens Klinkenberg gaat het dan om ‘het aanhouden van verzoeken tot vergunningverlening, vermeende discotheken/ grand cafés op het strand en afstemming van de huurovereenkomsten seizoens- en jaarrondpaviljoens op elkaar en op de reeks met strandnota’s.’
In januari hebben er twee gesprekken plaats gevonden tussen de strandondernemers en burgemeester Jan Rijpstra. Één keer was ook wethouder Pieter-Jan Barnhoorn aanwezig. De ondernemers drongen er op aan, dat de strandnota door het college teruggetrokken zou worden, zodat het niet behandeld zou worden in de commissievergadering van dinsdag 3 februari. Dit werd echter geweigerd door het college.
In een brief richten de strandondernemers zich tot de politici die over de nieuwe strandnota moeten beslissen. Klinkeberg: ‘De plaatsing van tafels op het strand lijkt nu het grote struikelblok te zijn, terwijl dit al jaren gebeurt, maar, naar nu expliciet naar voren komt, niet vermeld staat in de opsomming van strandmeubilair in de huurcontracten.’  Andere discussiepunten zijn de lengte van de looppaden. De ondernemers maken zich zorgen, dat mindervalide mensen door kortere looppaden gedwongen zijn hun verblijf op het strand te beperken tot de terrassen van de verschillende paviljoens.
Klinkenberg stelt ook: ‘De huurovereenkomst bepaalt niet uitdrukkelijk of op het gehuurde strandgedeelte eten en drinken mag worden geserveerd. Om dat te kunnen bepalen moet de bedoeling van partijen bij het sluiten van de huurovereenkomst nader worden vastgesteld. (...) De huurovereenkomsten voor jaarrond paviljoens zijn aangegaan voor een periode van 15 jaar, namelijk van 1 januari 2010 tot 1 januari 2025. Daarin staat: “Binnen de mogelijkheden die wet- en regelgeving hiervoor bieden, mag de ondernemer tussen duin en vloedlijn over de volle breedte van het exploitatievlak (dus maximaal 90 meter) op het strand aan huurders eten en drinken serveren. Op het strandgedeelte tussen eigen paviljoen en kustlijn (strandverhuurgedeelte) mag de ondernemer strandstoelen en dergelijke verhuren en zijn gasten van eten en drinken voorzien".
Het vorige college was het met de strandtenthouders eens, dat strandstoelenverhuur en bediening op het strand worden toegestaan, zo vindt Klinkenberg. ‘Er kan geen misverstand over bestaan dat partijen (gemeente en strandpaviljoenhouders) bij het sluiten van de huurovereenkomst nadrukkelijk de bedoeling hebben gehad de mogelijkheid te bieden op het strandgedeelte de gasten te kunnen voorzien van eten en drinken!’
De door de gemeente bedachte regels ten aanzien van laden en lossen zijn volgens Klinkenberg niet bij ieder paviljoen mogelijk. Ook willen de paviljoenhouders graag dat honden het hele jaar door wél toegelaten mogen worden op de strandpaviljoens. Over de sluitingstijden wensen de strandpaviljoens: ‘Behoud van de huidige dagelijkse sluitingstijd om 00.00 uur met een uitloop voor vertrek van de gasten tot 00.30 uur. Incidentele verlenging mogelijk tot 01.00 uur met een uitloop voor vertrek van de gasten tot 01.30 uur; alleen bij besloten feesten en een goede geluidsisolatie en met alleen een meldingsplicht. We willen geen vergunningsaanvraag per besloten feest en veel minder administratieve rompslomp voor ondernemers en gemeente.’