Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 februari 2015

Stroom aan klachten over strandpaviljoens

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Enkele omwonenden van de Boulevard  houden een hartgrondig pleidooi tegen de komst van meer strandpaviljoens. De bewoners F.M. van der Jagt en J.H.M. van der Jagt – Toet wijzen er op, dat in 2008 het aantal toe te stane paviljoens teruggebracht werd van veertien naar zeven. ‘Ook is ons de verzekering gegeven dat de paviljoens zodanig zouden worden geïsoleerd, dat er geen geluidsoverlast zou ontstaan. Er zouden ook geen disco-achtige activiteiten worden toegestaan, daarvoor werd verwezen naar de Grent.’
De praktijk blijkt echter weerbarstiger dan de toezeggingen, zo vinden de bezwaarmakers. Ze erkennen dat me de komst van de strandpaviljoens ‘een geweldige kwaliteitsslag is gemaakt en ook zijn de permanente paviljoens een geweldige aanwinst voor de strandbeleving in Noordwijk.’ Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Ze sommen hun klachten op.
‘De geluidsoverlast neemt toe. Het is jaren goed gegaan, maar de laatste zomerseizoenen wordt er op de terrassen van de strandpaviljoens herhaaldelijk disco gedraaid. Rondom de paviljoens is er in de zomer wel altijd muziek te horen en de geuren van de keukens zijn niet te ontkennen. De bevoorrading maakt veel inbreuk op de regel om niet over de strandtoegangen te rijden met grote bestelwagens, ook op drukke zomerdagen met veel mensen op de paden. Dat is een directe aantasting van het kostbare duinlandschap’, aldus de verontruste omwonenden.
Ze vervolgen: ‘Er is lichtoverlast op het strand door de grote lampen en andere verlichting van de paviljoens die de strandbeleving in de avond en nacht bederven. Maar het ergste zijn de schijnwerpers op zee die de wandelende strandganger ’s avonds verblinden. Men houdt zich niet aan de vastgestelde sluitingstijden of er zijn teveel ontheffingen voor feesten toegestaan. Wij hebben ons de afgelopen seizoenen mateloos geërgerd aan de sluipende uitbreiding van de terrassen en de uitbreiding van de strandvakken met stoelen en parasols. Er is bijna geen vrij strand meer over. En om nou als aalmoes je boterhammetje te mogen opeten tussen de uitgezette stoelen en parasols is toch geen goed uitgangspunt voor een gastvrij Noordwijk.’ Ook de wens van een raadsmeerderheid om honden toe te staan in de strandpaviljoens zint de heer en mevrouw Van der Jagt niet: ‘Honden toestaan in alle strandpaviljoens gaat ten koste van de vrijheid van mensen die niet van honden houden!’ Ze hopen met hun oproep aan de gemeenteraad een bijdrage te kunnen leveren aan de discussie, zodat niet alleen het geluid van de strandpaviljoenhouders te horen is.