Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 maart 2015

Brainstormen over afval

LISSE – Dertig inwoners gaven dinsdag 3 maart gehoor aan een oproep om mee te praten over een andere manier van afval inzamelen. In 2020 moet minimaal 70% van het afval aan de voorkant gescheiden zijn en mag een huishouden jaarlijks maximaal 100 kilogram restafval langs de kant van de weg zetten. Omdat Lisse op dit moment maar 58% van het afval aan de voorkant scheidt, moeten nieuwe manieren gevonden worden om de landelijke doelstelling binnen vijf jaar te bereiken.
Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet de toehoorders weten, dat het ‘helemaal niet ingewikkeld is’. Sinds april vorig jaar houden hij en zijn vrouw het kunststof, gft en papier gescheiden van het restafval in hun huis. ‘Ik ben verrast door de enorm geringe hoeveelheid restafval dat we overhouden.’ De aanwezigen konden het eerste uur van de bijeenkomst luisteren naar presentaties over de invoering van het ‘omgekeerd inzamelen’ en diftar (gedifferentieerde tarieven). Bij diftar betalen de inwoners voor iedere keer dat hun bakken geleegd worden. De invoering van dit systeem zorgde er in Apeldoorn voor dat er na een aantal jaren maar liefst 4.185.000 kilogram minder afval werd aangeboden (27 kilogram per huishouden). Zonder dat de straten bezaaid lagen met rotzooi.
In Lisse levert iedere inwoner 222 kilogram restafval per jaar aan en dat moet dus terug naar 100 kilo. De aanwezigen kwamen met ideeën om dat binnen vijf jaar te realiseren, variërend van ‘het belonen van goed gedrag’ tot ‘het gebruiken van kliko’s  waar je zowel restafval als gft in kunt stoppen’. Maar ook kwam de suggestie om vrijwilligers van verenigingen het oud papier, kunststof en textielafval te laten ophalen; zo kunnen die verenigingen delen in de opbrengst. Later dit jaar houdt de gemeente een steekproef onder 400 inwoners om hun mening te vragen over een andere manier van afvalscheiding.