Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

19 maart 2015

Enthousiasme tijdens stinsenwandeling

Zonnige toekomst Overbosch
VOORHOUT – Enkele tientallen mensen kwamen zondag 15 maart naar het Overbosch om daar rondgeleid te worden tijdens een ‘stinsenwandeling’. Het 700 jaar oude Overbosch staat deze weken volop in bloei, mede dankzij de 15.000 stinsenbollen die de vrijwilligers van het Overbosch de afgelopen jaren geplant hebben. Twee vrijwilligers van de IVN, Ineke Laroo en Wim Turnhout, die ook bestuursleden zijn van de Vrienden van het Overbosch, leidden het gezelschap rond en vertelden over de natuur, het verleden en de toekomst van het historische Overbosch.
Sinds vrijwilligers het beheer van het Overbosch overnamen in 2012 is er veel verbeterd. Door de aanleg van een kleischelpenpad datzelfde jaar kunnen mensen met een loopbeperking en ouders met kinderwagens altijd genieten van de bosnatuur; ook na een fikse regenbui. De vrijwilligers zorgen er voor, dat zwerfvuil wekelijks wordt opgeruimd en hierdoor laten de bezoekers ook steeds minder afval slingeren. Het bezoek aan het Overbosch is toegenomen, maar dat is niet ten koste gegaan van de natuur. Sterker nog; door de inzet van de vrijwilligers is de flora en fauna in dit laatste stukje bos van Voorhout alleen maar toegenomen. Zo zijn er eendenkorven, vogelhuisjes en vleermuizenkastjes geplaatst; deze worden gretig gebruikt door de verschillende bosbewoners.
Naast het Overbosch wordt een rotonde aangelegd en in eerste instantie zou die rotonde ten koste gaan van bijna een kwart van het Overbosch. Na twee jaren onderhandelen gaat er nu nog maar een hoekje af van het bos en dit wordt meer dan gecompenseerd. De Provincie Zuid-Holland zorgt onder meer voor ruim honderd bomen en struiken en bovendien wordt elders in Voorhout nog eens extra waardevolle natuur aangelegd. Dit doet de Provincie vooral, omdat het Overbosch dankzij het initiatief van de Vrienden van het Overbosch tegenwoordig valt onder de zogeheten ‘Ecologische Hoofdstructuur’.
In mei realiseren de leerlingen van de KTS een fraaie nieuwe toegang, die er mede toe leidt dat kinderen niet zomaar meer de Rijnsburgerweg op kunnen rennen nadat ze het Overbosch bezocht hebben, zo lieten Turnhout en Laroo weten. Ook werken de vrijwilligers aan een langetermijn visie voor het bos, om ervoor te zorgen dat er de komende jaren extra nieuwe bomen worden aangeplant. Op zaterdag 21 maart zetten tientallen vrijwilligers zich in tijdens de actie NLDoet. Dan wordt onder meer een zandpad in het bos opgeknapt. De bezoekers aan het Overbosch waren het er na de rondleiding unaniem over eens: het Overbosch gaat een zonnige toekomst tegemoet!