Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

28 april 2015

Bootcamp en beweegtuin

Weinig animo voor Nationale Sportweek
JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – De opkomst tijdens de Nationale Sportweek viel op zondag 19 april flink tegen bij een deel van de organiserende verenigingen en bedrijven. Slechts druppelgewijs kwamen kinderen met hun ouders langs fietsen om de ene of andere sport danwel activiteit uit te proberen.
Zo had De Driemaster een ‘klompenvanger’ opgehangen, waar wethouder Henk Hoek zijn kwaliteiten kon tonen. De wethouder haalde bij deze openingshandeling een ruime voldoende; hij presteerde het om zeven ‘klompen’ te grijpen voordat ze de grond raakten. De beweegtuin bij Jacobus staat er natuurlijk iedere dag, maar deze apparaten worden voornamelijk gebruikt door de (ultra)senioren in deze verzorgingsinstelling zelf. Op deze sportdag waagden ook enkele kinderen zich aan die apparatuur. Dit tot tevredenheid van Marion Bakkes. Al moet ze toegeven dat de opkomst haar tegenvalt. Na twee uur was er nog maar één kind langs gekomen. En dat was nog wel  de zoon van de verslaggever. Bakkes vindt het nog te vroeg om te oordelen: ‘We evalueren aan het eind van de dag’.
Iets verderop staan de jongerenwerkers Fred de Pater en Robin Mooij. De eerste stelt: ‘We vinden bewegen heel belangrijk en we willen de verbinding leggen tussen jongeren en ouderen. Op die manier brengen we het sociale en het wederzijds respect naar elkaar weer terug. Daarom hebben we onlangs jongeren meegenomen naar Jacobs waar ze de ouderen moesten voeren. Dat vonden ze best wel eng.’  Mooij vult aan: ‘Contact tussen jongeren en ouderen is goed, want de meeste ouderen zijn bang voor jongeren en jongeren denken dat ouderen saai zijn.’
Ondertussen maakt de 92-jarige Sjaan Bontje gebruk van de beweegtuin. Ze is een groot voorstander van de sportweek, zo vertelt ze. Al gaat het sporten bij haar niet meer zo gemakkelijk: ‘Ik zie graag dat een ander sport, al verlang ik er zelf ook naar. Maar mijn arm werkt niet meer mee.’
Op een andere locatie in Roelofarendsveen staan Suzanne Hoogenboom en Esther Loos van More Motion klaar om de massa’s bezoekers op te vangen. Hier zijn de verslaggever en zijn zoon de derde en vierde bezoekers. Maar dat geeft genoeg tijd om te laten zien wat voor activiteit de kinderen kunnen doen. In het kader van het artikel moet de zoon dus meedoen aan een ‘bootcamp’. Hij moet al rennende vijf ballen van de ene naar de andere bak brengen, daarna  een minnuut touwtje springen en vervolgens weer de vijf ballen in de oorspronkelijke bak leggen. Hierop moet er met gewichten worden geheven. Als de bootcamp voorbij is, krijgt de 10-jarige het aanbod om een keer gratis langs te komen voor nog een bootcamp. ‘Nee, dank u wel’, zegt hij beleefd.