Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 april 2015

Column

Ei
De afgelopen maanden vond de ene na de andere informatie-avond plaats. In het kader van het college-credo ‘Anders denken, anders doen’ konden de inwoners ideeën aangeven, hoe bepaalde zaken op een gewijzigde manier kunnen worden aangepakt. En als er minder geld te verdelen valt, hoe de gemeente er dan toch voor kan zorgen, dat veel voorzieningen voor individuen en groepen toch behouden kunnen blijven.
Woensdag 8 april was er weer een informatie-avond en dit keer kregen de aanwezigen (helaas weer vrijwel uitsluitend politici en ambtenaren) te horen, wat er gedaan wordt met alle opgedane informatie. Of, zoals wethouder Henk Hoek het stelde: ‘Vanavond komt een concept over wat wij gehoord hebben van wat u ons hebt aangegeven.’ Ik kan u vertellen, waarde columnlezer, dat het schrikbarend was om te horen met welke plannen de gemeente komt om de zaken te verbeteren.
Op de ene na de andere sheet kwamen voorstellen om nieuwe nota’s, stukken of documenten te schrijven. Verstopt de gemeente zich achter die grote stapels papier (of, zo u wilt, digitale documenten), uit angst om afgerekend te worden op nieuw beleid? Kom op, college; durf nieuw beleid op te zetten! En zo moeilijk is dat niet, want in de gemeentes om ons heen zijn alle bestuurders bezig met te kijken hoe de inwoners meer zelf kunnen doen.
Zo denkt het college in Lisse erover om de vrijwilligers van de plaatselijke sportverenigingen ook het groenonderhoud te doen in de buurt van hun clubs. En in Teylingen wordt de kwaliteit van nieuwe speelterreintjes bepaald door het aantal omwonenden dat meehelpt. Maar tijdens de bewuste informatieavond kwam er geen enkel origineel idee naar voren, dat naar aanleiding van al die voorgaande informatieavonden ontwikkeld had kunnen worden. Al was de zin ‘Duurzaamheid, participatie en communicatie zijn satéprikkers die overal doorheen moeten lopen’ wel heel mooi bedacht.
Maar hoe moet de gemeente nu verder? Wat voor plannen moeten er ontwikkelt worden? Noch het college van burgemeester en wethouders, noch de ambtenaren noch de politici wisten hier die bewuste maandagavond een antwoord op te geven. Bijna wanhopig verzuchtte wethouder Yvonne Peters: ‘Als iemand het ei van Columbus heeft gevonden en denkt: “Ik zou het zus of zo doen”, geef het dan door. Dan kunnen we er gebruik van maken.’
Beste bestuurders: kijk nou eens om u heen; veel eieren zijn al lang gelegd in de gemeenten in uw omgeving. Bel uw collega’s eens op, stuur een mail of ga zelf kijken! En als u het dan nog steeds niet weet, neem dan maar contact op met Adviesbureau Derksen & Co.
Joep Derksen