Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Geen duidelijkheid op informatieavond

OEGSTGEEST – Zo’n 180 mensen bezochten de informatiebijeenkomst in het Dorpscentrum over de mogelijkheden voor het onder de grond brengen van de hoogspanningsleidingen. Dit initiatief was donderdag 21 mei opgezet door het Burgerinitiatief Oegstgeest Hoogspanning Ondergronds (BOHO), in samenwerking met de gemeente Oegstgeest.
Het doel van de avond was om met bewoners en bedrijven in gesprek te komen over de wenselijkheid en de mogelijkheden om de 150KV hoogspanningsleiding onder de grond te krijgen. Deze hoogspanningsleiding loopt door de wijken Poelgeest, Haaswijk en de Morsebel. De aanwezigen kregen presentaties voorgeschoteld van het BOHO, wethouder Marien den Boer (CDA), maar ook kabelbeheerder TenneT en de GGD. De 150KV hoogspanningsverbinding in Oegstgeest staat in de top 10 van Nederland van hoogspanningsleidingen die in aanmerking komen voor het landelijke verkabelingsprogramma van het Ministerie van Economische Zaken.  
Nog voor de zomer neemt de regering de Wet Stroom aan. Vanaf dat moment geldt, dat als hoogspanningsleidingen worden ‘verkabeld’ (onder de grond gaan, JD), de kosten worden verdeeld tussen de rijksoverheid en TenneT (75% van het totaal) en de gemeente waar de hoogspanningsleidingen staan (25% van de kosten). Veel toehoorders waren benieuwd of de hoogspanningsleidingen inderdaad onder de grond komen te liggen. Maar het is nog lang niet duidelijk, of en wanneer dat gaat gebeuren, zo bleek tijdens de bijeenkomst.
Gemeentelijk woordvoerder Jeanette van Osnabrugge vertelt over het standpunt van de gemeente. ‘Wij nemen een pas op de plaats. We wachten de wet Stroom af en proberen de 25% van de eigen bijdrage naar beneden te kunnen krijgen. Dat zou voor Oegstgeest namelijk uitkomen op een bedrag tussen de 4 miljoen euro en 6 miljoen euro. Dat zijn niet de bedragen die we hier op de plank hebben liggen.’ De gemeente wacht de volgende stappen van BOHO af. Van Osnabrugge: ‘Deze avond was een eerste verkenning om te zien hoe het leeft.’