Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 mei 2015

Keuzes voor steun werklozen

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Het college heeft een keuze gemaakt over de manier waarop het geld besteed moet worden om werklozen aan een baan te helpen. Het is geen gemakkelijke keuze geweest, want met een groeiend aantal werklozen en lagere rijksoverheidsuitkeringen kan niet iedereen geholpen worden. Wethouder Floris Schoonderwoerd verstrekte donderdag 30 april meer informatie.
In feite komt het er op neer, dat de gemeente veel geld en tijd steekt in twee groepen werklozen. Dat zijn de mensen die een grote kans op werk hebben, maar een verminderde ‘eigen kracht’, en de mensen met een kleine kans op werk maar die wel een grote bereidheid hebben om werk te vinden. Dat houdt dus in, dat de gemeente niets investeert in werklozen die én een grote kans op werk hebben én dat ook zelf kunnen regelen. Maar ook de mensen die geen goed cv hebben en totaal gedemotiveerd of incapabel om zelf een baan te vinden, krijgen niet meer de ondersteuning die er in het verleden wel was. Gehoopt wordt, dat deze laatste groep mensen door verplicht vrijwilligerswerk weer wel de regelmaat in het leven krijgen, waardoor zij de gang naar een vaste baan in kunnen zetten.
Of, zoals wethouder Schoonderwoerd stelde: ‘Bij mensen met weinig kans op werk en weinig eigen kracht, denken we meer aan personen die dagbesteding volgen of mensen die een bepaald ritme in hun leven moeten krijgen. Tom in de Buurt is gecreërd, zodat mensen hun bed uitkomen, hun tanden poetsen en weer structuur in hun leven krijgen. Als dat lukt, kan geïnvesteerd worden in een reïntegratietraject en opleiding.’
Een andere verandering is ook, dat er geen geld meer wordt uitgegeven aan reïntegratiebureau’s. Al jaren is bekend dat de inzet van die reïntegratiebureau’s weinig effect sorteren. Werklozen laten nadenken over wie ze zijn en wat ze willen, zodat ze daarna een CV schrijven en zich aanmelden bij LinkedIn is heel mooi, maar leidt niet tot een baan. In gemeenteland zijn ze daar nu ook achter en er is een doorbraak. De gemeenten Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Alphen aan den Rijn willen voor het helpen van werklozen aan een baan samenwerken met commerciële uitzendbureau’s. Deze uitzendbureau’s krijgen dan een bonus voor iedere uitkeringsgerechtigde die ze aan een baan helpen. Hoe hoog die uitkering is, kon Schoonderwoerd nog niet zeggen; dat moet uitonderhandeld worden.
Schoonderwoerd stelt hierover: ‘Er worden nieuwe verbindingen gelegd. We gaan nu die kans grijpen, dat is in het verleden minder gebeurd. We hebben toen de cliënten vaker zelf laten proberen. Nu geven we de uitzendbureau’s  een vergoeding als het lukt om personen te plaatsen. De uitzendbureau’s vervangen de reïntegratiebureau’s.’ En met deze stap dient de eerste kans voor de werklozen zich al aan; ze kunnen hun eigen uitzendbureau opzetten. Hierdoor zijn ze niet werkloos meer en krijgen ze een vergoeding.