Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

26 mei 2015

Taxussnoeisel tegen kanker

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Het kostte fractievoorzitter Koen van Asten (D66) veel moeite, maar uiteindelijk nam toch een meerderheid van de raad de motie ‘Vergroot de Hoop / snoeisel taxus’ aan. Van iedere 12 ton aan dat snoeisel kan één kilogram aan de stof baccatine samengesteld worden. En Baccatine wordt gebruikt voor chemotherapieën om kanker te bestrijden.
Natuurlijk vond iedere politieke partij dit een sympathiek voorstel. Maar waarom zou Noordwijk hier mee moeten instemmen, als Katwijk dat eerder op de avond van donderdag 21 april ook al gedaan had?, zo vroeg raadslid Van den Akker (Puur Noordwijk) zich af. ‘De Katwijkse gemeenteraad heeft deze motie aangenomen, dus dan komt die bak voor het inzamelen van het taxussnoeisel toch al op de gemeentewerf, die we samen met Katwijk delen.’ Fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) keek er anders tegen aan: ‘Als die bak er toch komt, kun je deze motie net zo goed aannemen.’
Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk) liet weten het ook een uitermate sympathieke motie te vinden, maar wees op uitdagingen. ‘Er zijn te weinig taxussen in Noordwijk; de opbrengst zal niet voldoende zijn. Bovendien is het erg kostbaar. De opbrengst staat niet in verhouding tot de kosten. Je kunt beter het een bedrag aan de KWF storten.’ Van Asten wees op de taxussen die onlangs geplaatst zijn aan de Prins Hendrikweg: zij kunnen de komende jaren ook een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker.
Wethouder Dennis Salman bleef twijfels houden. ‘Wij moeten ook toezien op het juiste gebruik van wat er in die container gegooid wordt. Zijn wij wel de aangewezen partij om dat uit te voeren? We hebben nauwelijks taxusstruiken en de inzamelperiode is heel kort; juli en augustus. Er komen wekelijks verzoeken binnen voor goede doelen, variërend van het inzamelen van doppen tot speelgoedacties.’ Van Asten reageerde fel: ‘Ik wil ons initiatief niet vergelijken met een inzamelingsactie voor dopjes. Het snoeifestival begint 15 juni. Ga maar stemmen!’ Een meerderheid van de raad bleek vervolgens vóór de motie.