Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 juli 2015

Column

Schoonmaken

U kunt uw zwart werkende schoonmaker uit uw huis gooien, waarde columnlezer uit Kaag en Braassem! Vanaf nu hoeft u geen 15 euro tot 20 euro per uur neer te tellen voor iemand die uw huis goed schoon maakt. Dat kan namelijk al voor minder dan de helft: 7,50 euro! En tegelijkertijd bent u nog sociaal bezig ook...

De rijksoverheid heeft een potje beschikbaar gesteld voor alle gemeenten. Dit potje van 4 miljoen euro om problemen op te vangen die zijn ontstaan door een eerdere rijkskorting van 40% op de budgetten voor huishoudelijke hulp. Kaag en Braassem krijgt hier 180.000 euro van en mag van dit geld een project opzetten. Teruggeven aan de rijksoverheid mag natuurlijk ook, maar dat vond wethouder Floris Schoonderwoerd zonde.

Daarom kwam de gemeente met de idee, dat inwoners voor 7,50 euro een persoonlijke huishoudelijke hulp kunnen inhuren. Dan gaat het om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of een lichte verstandelijke beperking die bij u komen stofzuigen of de ramen lappen. De bedoeling hierachter is, dat deze mensen weer een werkritme krijgen en werkervaring opdoen. Zo worden ze namelijk weer interessant voor potentiële werkgevers.

Op het moment dat deze mensen bij u in huis flink aan het schrobben en boenen zijn, hoeft u er geen angst voor te hebben, dat u met hen een gesprek aan moet knopen. De schoonmakers worden namelijk begeleid door een heuse coach. Normaliter zijn dit soort aardigheidjes alleen voorbehouden aan mensen die tot 110% van het sociaal minimum ontvangen, maar Schoonderwoerd had een verrassende mededeling. Dit project wordt in 2015 en 2016 juist opgezet, zodat de bewoners geholpen kunnen worden, die géén Wmo-indicatie hebben.

Dus u zult begrijpen, dat ik me direct heb aangemeld voor dit project. De crisis mag dan wel over zijn, maar ik vind het fijn dat ik mijn vaste schoonmakers niet meer het volle pond hoef te betalen. Die 7,50 euro per uur die ik bespaar steek ik lekker in mijn eigen zak. En bovendien kan ik naar de buren pochen, dat ik sociaal ontzettend goed bezig ben. En oja, nu ik er over nadenk, volgens mij kan ik de kosten die ik nu nog heb weer aftrekken van de belasting. Even de Belastingdienst bellen...

En voor ik het vergeet: bent u ook geïnteresseerd in deze schoonmaakmeevaller; meld u zich dan aan bij ActiVite, Wijdezorg, Tom in de Buurt, de Driemaster of het Wmo-loket bij de gemeente. Ook voor dit subsidieprojectje geldt: op is echt op!

Joep Derksen