Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2015

Column

Geld

De gemeente Haarlemmermeer wil geld zien van de gemeente Kaag en Braassem. Vooralsnog weigert het college van burgemeester en wethouders dit verzoek. De beide gemeenten zijn met elkaar in gesprek over inwonersinitiatieven op Kaag en Buitenkaag. Kaag is onderdeel van de gemeente Kaag en Braassem en Buitenkaag ligt op het gebied van Haarlemmermeer. Op Buitenkaag is een groepje inwoners, dat de daar aanwezige gymzaal nieuw leven in wil blazen. Hiervoor is geld nodig en zij hebben zich met dit verzoek gericht tot hun gemeente. Maar Haarlemmermeer wil, dat Kaag en Braassem ook mee gaat betalen. De reden hiervoor is, dat de inwoners van Kaag ook gebruik zullen maken van de gymzaal.

 
Nou maken inwoners van Haarlemmermeer ook gebruik van faciliteiten op grondgebied van de buurgemeenten. Of het nu gaat om een sportvereniging, recratiefaciliteiten of bijvoorbeeld een zwembad en onderwijsinstellingen. Nog nooit heeft Haarlemmermeer aan de betreffende gemeenten aangeboden om hiervoor een bijdrage te betalen, maar als het in hun eigen straatje past, dan willen ze voor het opkalefateren van de gymzaal op Buitenkaag wel heel graag geld zien.
 
Wethouder Yvonne Peters laat weten, dat er nog geen formeel verzoek is geweest van Haarlemmermeer om mee te betalen. Maar in persoonlijke gesprekken tussen de bestuurders van de beide gemeenten is dit onderwerp wel degelijk aan bod gekomen. De wethouder mag natuurlijk nooit zo maar akkoord gaan met het overmaken van welk bedrag dan ook aan de gemeente Haarlemmermeer, zonder dat Haarlemmermeer ook gaat betalen voor het gebruik van Kaag en Braassemse faciliteiten door de Haarlemmermeerders.
 
Als de wethouder dit wel doet, dan doet ze haar eigen gemeente tekort. Deze stelling heb ik aan Peters voorgelegd, waarde columnlezer, en ze liet weten: 'Ik heb niet de intentie om mijn gemeente tekort te doen. Kaag en Buitenkaag zijn dorpen als alle anderen. Hoe dat in geld gaat uitpakken, is primair de verantwoordelijkheid van Haarlemmermeer. We zeggen niet dat we met geld heen en weer gaan, maar hebben wel een gezamenlijke opgave.' Na de zomer gaat Peters weer met haar Haarlemmermeerse collega's over deze Buitenkaagse koehandel verder praten.