Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

23 juli 2015

Handelen gemeente leidt tot aftreden Raad van Toezicht

JOEP DERKSEN

LISSE - Het nieuws dat de volledige Raad van Toezicht van Bescal opstapte, is ingeslagen als een bom. Na de mededeling van directeur-bestuurder Angela van Lienen dat zij afzag van contractverlening, lijkt loopt het bestuur van Bescal leeg.

 
Jan Kippers was voorzitter van de Raad van Toezicht en hij vertelt waarom hij en de andere leden er mee stoppen. Het komt er in feite op neer, dat het college meerdere malen BESCAL heeft gepasseerd waar het ging om beslissingen over het beleid. Een van de druppels die de emmer deed overlopen was het collegebesluit, dat gebruikers van de sociaalculturele accommodaties een half uur extra kregen om bezoekers naar binnen en buiten te laten.
 
Kippers: 'We hebben als Raad van Toezicht geconstateerd dat in de afgelopen jaren continue vragen zijn geweest, opmerkingen van gebruikers over tarieven, het huurbeleid, accommodaties en over het functioneren van Bescal. We voerden het beleid uit dat vastgesteld is door de gemeenteraad van Lisse en verwoord wordt door wethouder Adri de Roon. Wij hebben geconstateerd dat, als verenigingen het niet eens zijn met het beleid van Bescal, ze zich wenden tot het college in de persoon van De Roon. Daardoor vindt in de praktijk vaak een interventie plaats door het college over het beleid van Bescal. Dat is lastig te rijmen met de opdracht die Bescal heeft.
 
Volgens de Raad van Toezicht is het niet mogelijk om Bescal ook commercieel actief te laten zijn. 'Op het moment dat we dat willen, komt de roep om niet teveel concurrerend te zijn met De Nachtegaal, De Duif en andere organisaties die dit soort ruimtes zouden kunnen verhuren.' Het aangekondigde ontslag van Van Lienen was voor de leden van de Raad van Toezicht de doorslaggevende factor om hun eigen prestaties te bekijken. Kippers concludeert: 'We zijn niet geslaagd in de primaire opdracht om Bescal als logische partner van de gemeente voor het beheer van de sociaal-culturele instellingen op te zetten.'
 
Wethouder Adri de Roon stelt over het vertrek van de Raad van Toezicht: 'Ze vinden het een natuurlijk moment om na een jaar of drie afscheid te nemen. Ze verwijzen naar het maatschappelijk draagvlak dat te weinig aanwezig is en ze geven ruimte aan vernieuwing. Wij moeten op zoak naar nieuwe leden. Ik bedank hen uiteraard voor hun inzet de afgelopen tijd.' Is het opstappen van de Raad van Toezicht en de directeur-bestuurder geen aanleiding voor de gemeente om haar huidige beleid met betrekking tot Bescal eens goed tegen het licht te houden? De Roon: 'Ik ben benieuwd welke discussie naar aanleiding hiervan optreedt. Veel leden van de raad vinden dat Bescal er prima voor staat. Het zou vreemd zijn dat het nu opeens anders moet. Maar als de raad vindt dat de kaders anders moeten, dan doe ik het graag.
 
Heeft Bescal gefaald? De Roon: 'Ik ga de directeur en Raad van Toezicht niet verwijten dat ze gefaald hebben. De bedoeling was dat het zakelijker en professioneler zou worden en dat is gebeurd. Karin Spaans heeft de opdracht gekregen Bescal goed te laten functioneren en draaiende te houden.'