Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 juli 2015

Commotie over leilinde

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST - Een gaslek zorgt er hoogstwaarschijnlijk voor dat een leilinde voorgoed verloren is. Op zich is dit geen schokkend wereldnieuws, maar inwoonster Madeleine van der Munnik vraagt de gemeente al acht maanden lang om actie te ondernemen.
De betreffende leilinde staat er maar zielig bij. Terwijl zijn 'collega's' prachtige bladeren vertonen, hangen er armetierige blaadjes aan de welhaast kale takken. Dood is de leilinde niet, maar een fraai gezicht is het ook niet. Van der Munnik probeert al ruim een half jaar de onderste steen boven te halen. Ze heeft contact gezocht met het hoveniersbedrijf Leo van der Valk en hij laat weten: 'Het lijkt op een gaslek. Dat gas zorgt er voor dat de boom stikt. Het is een wortelprobleem. Een andere mogelijkheid is ook dat er een harde storende laag of een schimmel in de bodem zit. Dan staat de leilinde te diep geplant of in het water. Maar zoals de boom er uit ziet, is het een dikke kans dat het een gaslek is. Want bomen die lijden onder zo'n gaslek, zien er doorgaans zo uit.'
Hij waarschuwt de gemeente, dat er snel luchtsleuven geplaatst moeten worden bij de naburige leilindes, als tegenmaatregel tegen het gas dat vooralsnog blijft stromen, zo lijkt het. 'Maar voor deze ene leilinde is het waarschijnlijk te laat om nog wat te kunnen doen.' De hovenier adviseert de gemeente wel om eerst te controleren wat er precies aan de hand is en om niet zomaar een boom te verwijderen en te vervangen voor een nieuw exemplaar.
Van der Munnik: 'Een blinde kan nog zien dat de boom ziek is. Ik heb de gemeente gemaild en ben naar het loket gegaan aan de balie in het gemeentehuis. Maar er is nooit wat aan gedaan. Wat heeft onze gemeente toch tegen bomen?' De gemeente is gevraagd om een reactie op deze zaak en hoe het komt, dat er acht maanden lang niets gedaan is. Bij het ter perse gaan van deze krant is er, na herhaald verzoek, geen reactie gekomen.