Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 september 2015

Brandweerauto's wassen dankzij Tom in de buurt

Joep Derksen

Nieuwkoop > De organisatie Tom in de buurt mag in deze gemeente aan de slag, waar het gaat om de 'sociale participatie'. Inwoners die kampen met zorgen, werkloosheid of een variatie aan problemen worden door Tom in de buurt geholpen. Maar niet aan het handje genomen. De idee is, dat deze mensen zelf weer activiteiten gaan ondernemen.

Tom in de buurt is een samenwerkingsverband van onder meer Kwadraad, Participe, Gemiva-SVG-groep en Kwintes GGZ. Donderdag 27 augustus kregen de raadsleden te horen, hoe deze organisatie het werk gaat oppakken. Uitgangspunt zal de komende jaren zijn: 'de eigen kracht'. Met andere woorden; wie problemen heeft, moet niet verwachten dat deze met een zwaai van een toverstaf worden opgelost. Tom in de buurt kijkt naar wat je leuk vindt om te doen en zorgt er voor, dat je hier ook mee aan de slag kunt gaan. Zo voelen mensen zich weer nuttig, wordt hun kennissenkring uitgebreid en voelen ze zich ook lichamelijk en geestelijk weer beter. En dat leidt weer tot een besparing op de zorgkosten, zo is de gedachte.

Voorbeelden van deze nieuwe manier van inwonerparticipatie werden al gegeven. Zo mag een jongen die helemaal gek is van auto's, dankzij Tom in de buurt de brandweerauto's gaan wassen. En kantines van voetbalverenigingen staan de komende jaren ook weer helemaal te blinken, want clubs die zich aanmelden kunnen ook veel vrijwilligers van Tom in de buurt tegemoet zien die deze pandjes een nieuwe lik verf geven. Andere hulpvragers worden ingezet als vrijwilliger om de administratie voor anderen te doen, of lekker bezig te zijn met bloemschikken.

Dit jaar zijn al 108 inwoners in contact gekomen met Tom in de buurt. De organisatie ontvangt 850.000 euro per jaar voor haar werk, maar nu al is duidelijk dat de kosten hoger liggen dan de inkomsten. Daarom overwegen de deelnemende organisaties om in één gebouw te gaan zitten.