Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 september 2015

Het grote afwachten

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Waar het gaat om de opvang van extra asielzoekers neemt het college van burgemeester en wethouders een passieve houding aan. Ze wachten tot het COA (Centraal Opvang Asielzoekers) een formeel verzoek bij de gemeente indient om deze asielzoekers op te vangen. En verder verbergt het college zich achter 'de samenwerking in de Leidse regio', die zal 'leiden tot een slagvaardige aanpak', zo liet burgemeester Jan Waaijer vorige week weten tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Een aantal partijen wilde toch, dat het college actie gaat ondernemen. Zo wees fractievoorzitter Simon Vogel (LO) naar de woningbouwcorporaties: 'Maak prestatieafspraken met hen, zodat ze minder woningen gaan verkopen en dus meer sociale woningen beschikbaar hebben.' Fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA) vond dat de gemeente het beste kon helpen met het geven van 'sport en onderwijs' aan asielzoekerskinderen. Onderdak bieden zoals de bijbelse Barmhartige Samaritaan is voor het CDA vooralsnog geen optie: 'Het is beter om goede hulp te bieden, dan een half bed en een half dak.'

Fractievoorzitter Boris Kocken (D66) riep het college op: 'Gaat u zich actief melden en niet afwachten. Kijk ook naar panden van Rivierduinen voor de opvang.' Gemeenteraadslid Sven Spaargaren (VVD) wees op de mogelijkheden om leegstaande kantoorruimtes om te bouwen tot woningen.

Waaijer liet in een reactie weten, dat afwachten op een verzoek van de COA beter is: 'Ze moeten productie draaien: de grote klappen komen eerst, daarna komen er misschien de kleine klappen. Men weet dat we bezig zijn om er dan klaar voor te zijn.' Wethouder Wendelien Tönjann (VVD) liet van haar kant weten, dat het ook niet zo eenvoudig is om woningen te geven aan vluchtelingen en statushouders (mensen die al toestemming hebben om in Nederland te komen wonen, maar nog altijd in asielzoekerscentra wachten tot ze een woning toebedeeld krijgen, JD). 'Alle bouwplannen die er nu zijn, liggen al vast. In Nieuw Rhijngeest wordt al 30% sociaal gebouwd. Ook elders zijn afspraken gemaakt. Ik kan niet opeens ergens honderd sociale woningen neerzetten. U moet maar aangeven waar ik dat zou moeten doen.' Dat konden de raadsleden niet, dus werden de glazen leeggedronken en bleef alles zoals het was.