Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

05 oktober 2015

Begroting met cake en koffie


JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – De komende jaren gaat de gemeente niet meer bezuinigen. Sterker nog; de coalitiepartijen krijgen een kwart miljoen euro om allerlei leuke dingen mee te doen. In zijn veertiende begroting kon wethouder Gerben van Duin bijna alleen maar goed nieuws brengen. Hij overhandigde het allereerste exemplaar van de begroting aan burgemeester Jan Rijpstra.

De gemeentelijke begroting was dit jaar zó goed, dat de verzamelde pers naast een kopje koffie ook nog een plakje cake kreeg. Volgend jaar houdt de gemeente namelijk 118.000 euro over én krijgen de inwoners ook een cadeau. De afvalstoffenheffing gaat, dankzij een financieel beter contract met de VAB, met 13,5% omlaag en dat levert een voordeel per huishouden op van 45 euro. Aan de andere kant stijgt de rioolheffing wel met 3%. 'Ik ben een gelukkige wethouder Financiën', zo stelt Van Duin. 'De crisis heeft er behoorlijk ingehakt, maar we hebben de ingrepen tijdig gedaan. We proberen mee te liften op de aantrekkende economie.' Hij hekelde tegelijkertijd de rijksoverheid: 'Alle gemeenten maken zich zorgen over de onvoorspelbaarheid van de algemene uitkeringen en dat er heel veel nieuwe wet- en regelgeving is. Onze eigen overheid is de grootste risicofactor.'

Wel gaat de gemeente de precariobelasting op kabels en leidingen verhogen. Andere gemeenten in de Leidse regio verhogen hun tarieven ook en Noordwijk haakt daarbij aan. Dit jaar was de precariobelasting per m2 nog 3,41 euro, maar volgend jaar wordt dat in de hele regio 4,56 euro; dat is een stijging van maar liefst 33,7% en levert de gemeente ruim 500.000 euro extra op. In totaal heeft Noordwijk nu bijna 100 miljoen euro aan reserves. Ter vergelijking: de gemeente Oegstgeest heeft een schuld van bijna 100 miljoen euro.

2016 moet het jaar worden, waarin allerlei bouwprojecten van de grond komen. De wethouder noemt er enkele op: Bronsgeest, Offem-Zuid, Van de Mortelstraat, Boulevard en omgeving en op andere locaties. 'Daar willen we het komende jaar stappen in zetten', aldus Van Duin, die vervolgt: 'We hebben meerjarig 250.000 euro gereserveerd om vrij te besteden voor de coalitie. Er zijn ontzettend veel wensen.' Ook komt er extra geld voor marketing van het sportpark en de meerjarige instandhouding van de Muze. Een raadswens om het schoolzwemmen weer te introduceren, wordt ook opgepakt. Dat wil niet zeggen dat alle schooljeugd weer massaal via hun scholen de zwemdiploma's A en B gaan halen. Het college denkt eerder aan de zogeheten 'natte gym'. Rijpstra: 'We wonen hier aan de kust en we willen dat kinderen tijdens schooltijd theoretische en praktische kennis wordt bijgebracht over het zwemmen in zee.' De gemeente investeert ook 150.000 euro om volgend jaar '150 jaar badplaats' te sponsoren. De gemeenteraad gaat in november praten over deze begroting.