Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

08 november 2015

156 woningen mogen er komen

In voormalig Hobahoplan

JOEP DERKSEN

LISSE – De gemeente ondersteunt het nieuwe bouwplan voor de herontwikkeling van het Hobahogebied. Op het terrein tussen de Hobahostraat, Ruishornlaan en Grachtweg staan sinds mensenheugenis de oude Hobahohallen, maar deze verdwijnen binnen een paar maanden. Vanaf mei 2016 hoopt projectontwikkelaar ProVast er 158 woningen en appartementen te bouwen.

Zo komt er een appartementencomplex met 46 appartementen, dat woningbouwcorporatie Stek gaat exploiteren. Dit complex krijgt zes lagen en een hoogte van 18 meter. Marente gaat 47 zorgappartementen huren om er woningen voor dementerende ouderen (vanaf zorgzwaartepakket 5, JD) van te maken. Deze appartementen worden in een ander flatgebouw in dit gebied aan de Grachtweg gerealiseerd. Dat gebouw wordt zo'n 14 meter hoog. Verder komen er 24 appartementen en 39 grondgebonden woningen aan de Eerste Havendwarsstraat. Wethouder Cees Ruigrok (Nieuw Lisse) is blij met het resultaat: 'Dit is een plan waar we prima mee verder kunnen. Het voldoet aan de parkeernorm en het zal een verrijking zijn voor het gebied als het opgeknapt is. Het zal een verrijking zijn voor het centrum van Lisse.'

Met het project is een investeringsvolume van 27 miljoen euro gemoeid. De lokale historie komt terug in de nieuwbouw. Zo zijn er plannen om de zwanen, die ooit op de voormalige veilinghal stonden, weer terug te laten keren bij de entree van dit gebied. Het plan voldoet volgens Anton Koomen, partner ProVast, ook aan de eis van de gemeente om 30% sociale woningbouw te realiseren. Er is al nagedacht over namen voor de appartementengebouwen, maar hierover is nog geen duidelijkheid. Koomen: 'Het moet niet 'over the top' zijn. Bij een verwijzing naar de historische locatie, moet het wel subtiel gebeuren. Er is wel ruimte in de gevel. Het zou het Nieuwe Havenkwartier zijn, of enkel een jaartal. Daar zijn we nog niet uit.' Als het hele bouwproces gunstig verloopt, moeten de nieuwbouwhuizen en appartementen in de zomer van 2017 gerealiseerd zijn. Maar begin 2016 gaan de woningen al in de verkoop.