Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 70 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 november 2015

Verhoging OZB tarieven voor niet-woningen zorgt voor onrust

KAAG EN BRAASSEM – Een aantal van de politieke partijen lijkt toch tegenstander te zijn van de 5% verhoging van de OZB-tarieven voor niet-woningen. De discussie wordt volgende week weer geopend of deze OZB-verhoging echt moet gebeuren.

Gemeenteraadslid Gino Wesselman (D66) hekelde tijdens de openbare fractievergadering de uitleg van wethouder Henk Hoek over de noodzaak van deze OZB-verhoging. 'Het is gek: aan de ene kant komt er geen inflatiecorrectie voor de OZB van de woningen, maar aan de andere kant wil de gemeente een verhoging van 5% op de OZB voor niet-woningen. Er zitten ook verenigingen bij, die voor veel extra kosten komen te staan. Het argument van Henk Hoek dat het geld nodig is om de begroting sluitend te maken, vond ik oneigenlijk. De begroting is al sluitend.'

Fractievoorzitter Petra van der Wereld (SVKB) hield geen blad voor haar mond toen ze sprak over dit onderwerp. Door het verhogen van de OZB voor niet-woningen kunnen de tarieven voor de woningen iets omlaag. Dan gaat het per woning om 2 euro. 'Dat gaat helemaal nergens over', zo concludeerde Van der Wereld. Het verhaal van Hoek dat het een goede zaak is om de OZB voor niet-woningen met 5% te laten stijgen, 'omdat het tarief van Kaag en Braassem onder het landelijk gemiddeld zit', noemde Van der Wereld 'gelul. Dit is een verhaal voor de bühne'. Ze zag zelfs kansen voor de gemeente dankzij een lagere OZB: 'Zo nodig je bedrijven uit om zich in Kaag en Braassem te vestigen, omdat hier de OZB lager is.' En als verenigingen en stichtingen ook meer geld moeten gaan betalen bij zo'n OZB-verhoging, bijvoorbeeld een voetbalclub die een eigen kantine heeft, dan gaat SVKB helemaal niet met een verhoging akkoord, zo stelde de fractievoorzitter

Fractievoorzitter Karin van der Kaaden (CDA) liet tijdens de openbare fractievergadering weten, dat zij zelf wel voorstander was van de OZB-verhoging. Maar de aanwezige CDA-leden bleken in meerderheid tegen die verhoging te zijn. 'Waarom ga je de ene groep extra belasten, om de kosten voor de andere groep te verlagen? Het is een gelijkheidsprincipe', zo stelden de leden. De partij gaat op zoek naar een manier om op een andere manier 56.000 euro aan extra inkomsten te vinden in de gemeentebegroting.