Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

30 januari 2016

Bommen en granaten onder Wantveld

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Het deel van het Wantveld vlak bij Groot Hoogwaak ligt bezaaid met bommen en granaten. Ze liggen nu weliswaar veilig onder de grond, maar het spul uit de tweede wereldoorlog moet wel verwijderd worden, voordat de nieuwbouwwerkzaamheden voor Groot Hoogwaak kunnen beginnen. Een professioneel bedrijf wordt ingeschakeld om dit spul te verwijderen. De verwachting is, dat dit kan gebeuren in de maanden oktober en november. Het verwijderen van deze munitie is noodzakelijk, want anders is er geen bouwbedrijf dat aan de nieuwbouwklus wil beginnen.

Burgemeester Jan Rijpstra: 'Als je wilt bouwen voor de uitbreiding van Groot Hoogwaak en de ontwikkeling van het Wantveld, moet je wel weten waar je op gaat bouwen.' Daarom is de grond onderzocht met behulp van oude foto's en veel archiefmateriaal. Hieruit blijkt ontegenzeglijk, dat er munitie onder de grond ligt. En dat is niet zo verwonderlijk, want Noordwijk werd, als onderdeel van de Atlantic wall, tijdens de tweede wereldoorlog volop gebombardeerd door de geallieerden. En onder die bommen zaten behoorlijk wat blindgangers, die ruim zeventig jaar na dato nog altijd levensgevaarlijk kunnen zijn.

Een ambtenaar informeert, dat het hele Wantveld na de tweede wereldoorlog geëgaliseerd werd. De granaten en bommen, waaronder mogelijk ook 500-ponders, liggen daar ook nog altijd. En dan vooral op het deel op de kop van het Wantveld, waar de eerste bouwactiviteiten verricht worden voor Groot Hoogwaak. Het gaat in totaal om 3000 m2, tegen de Duinapartementen van Groot Hoogwaak aan. Maar ook enkele meters terug bij de loopgraven bevindt zich dit gevaarlijke spul.

Het gemeentebestuur hoopte in eerste instantie dat het Wantveld al vóór Pasen bom- en munitievrij gemaakt zou kunnen worden. Maar de aanbesteding moet nog plaatsvinden, dus nu ziet het er naar uit dat het verwijderingswerk in de maanden oktober en november van dit jaar zullen gebeuren. Hiervoor moeten 3000 m2 aan stenen verwijderd worden; dat is een omvang van een half voetbalveld. Tegelijkertijd met het zoeken en ontmantelen van de bodem (tot 4,5 meter diep de grond in), gaan archeologen aan de slag om uit te zoeken of er nog historisch waardevolle objecten in de grond zitten. En dat zou zo maar kunnen, omdat er zich mogelijk ooit Romeinse nederzettingen bevonden op de plek waar nu Noordwijk ligt. 'Het zou leuk zijn als we het nodige vinden van die Romeinse nederzettingen', lacht Rijpstra.


De kosten van de verwijdering van het explosieve materiaal worden geschat op 112.000 euro. 70% van dit bedrag wordt vergoed door de rijksoverheid. De komende maanden gaan ambtenaren heel Noordwijk in kaart brengen om te kijken of op andere aankomende bouwterreinen ook bommen en granaten liggen. Dan gaat het onder meer om het binnengebied Noordwijk Zee, Santa Maria, de Maarten Kruit, Jan Kroonsplein.