Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

21 januari 2016

Veel kritiek op collegevoorstel waarderingssubsidie

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – Wethouder Frits Roelfsema kreeg donderdag 14 januari veel kritische opmerkingen te horen over het collegevoorstel om de voorwaarden voor de waarderingssubsidies te veranderen. De commissieleden vonden grotendeels, dat de voorwaarden voor het toekennen van subsidies onduidelijker worden. In de gemeenteraadsvergadering wordt dit onderwerp verder besproken.

Alle verenigingen en stichtingen die in aanmerking willen komen voor een waarderingssubsidie, moeten minimaal 50 leden hebben. Maar voor de Al Ansaar stichting wordt een uitzondering gemaakt; zij hoeven maar aan te tonen dat dertig kinderen gebruik maken van hun dienstverlening voor huiswerkbegeleiding. Voor de categorie ‘Toneel, koren, overige podiumkunsten’ stelt het college voor geen bedrag per lid te gaan verstrekken, maar deze categorie een extra subsidie te geven van 500 euro per organisatie. Bovenop het basisbedrag van € 500,- betekent dit dus dat deze categorie recht heeft op een waarderingssubsidie van €1.000,- per organisatie, los van de omvang van het koor of de toneelvereniging.

De subsidie aan Vrienden van Oud Hillegom wordt vanaf 1 januari 2017 omgezet van waarderingssubsidie in een jaarlijkse subsidie waaraan een prestatie-eis zal worden verbonden, zo stelt het college voor. Fractievoorzitter Fred van Trigt (CDA) had zijn twijfels over dit collegevoorstel. 'De tarieven voor sportaccommodaties zijn nogal aan de hoge kant. Een kleine sportvereniging komt door deze nota in de problemen. Als wij ja zeggen tegen deze nota, zeggen we nee tegen deze vereniging.' Hij vroeg zich ook af of organisaties van buiten Hillegom, maar die wel activiteiten in Hillegom organiseren, nog in aanmerking komen voor een waarderingssubsidie. Na lang aandringen kon Roelfsema dit bevestigen.


De wethouder kon de commissieleden niet overtuigen om het collegevoorstel klakkeloos over te nemen. Commissielid Grimbergen (BBH) liet weten: 'Verenigingen zijn het cement in de samenleving. We hebben het over een gedifferentieerd veld van groepen. Het veld wordt steeds mistiger. Het zit vol tegenstrijdigheden. Er wordt niet eerlijk gedeeld en verdeeld. De gemiddelde inwoner van Hillegom snapt er niets van. Ik neem het terug naar de fractie. We nemen in overweging om dit collegevoorstel af te wijzen.' Ook fractievoorzitter Ringelberg (VVD) stelde: 'We missen nut en noodzaak. Er zijn genoeg verenigingen die ook zonder subsidie prima overeind blijven. We willen hier in de raad over spreken.'