Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

09 februari 2016

Raad grijpt in bij Bescal en Sportfondsen Lisse

JOEP DERKSEN

LISSE – De machtspositie van Bescal en Sportfondsen Lisse wordt beperkt. Tot nog toe mochten deze organisaties zelf bepalen welke verenigingen en stichtingen wél en niet een maatschappelijk (lager) tarief moeten betalen voor de huur van accommodaties. Wie het niet eens was met de opgelegde huurtarieven, heeft tot nu toe pech: bezwaar en beroep is niet mogelijk. En dat is geen goede zaak, zo vond de gemeenteraad unaniem. De activiteiten vinden namelijk plaats in gemeentelijke gebouwen; het moet daarom mogelijk zijn voor de politiek om een oordeel te geven over de vraag of tarieven terecht worden opgelegd. Ook moeten stichtingen, verenigingen en bedrijven bezwaar kunnen indienen tegen de huurtarieven die hen worden opgelegd. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 28 januari werd het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om hierop actie te ondernemen.

Op dit moment zijn Bescal en Sportfondsen vrij om te bepalen met wie ze een contract aan gaan en hoe hoog de huurprijzen dan zijn, zo constateerde fractievoorzitter Wim Slootbeek (VVD). Er zijn hier geen vastomlijnde regels voor. Ook stak het hem, dat verenigingen en stichtingen van buiten Lisse gelokt worden naar het dorp om daar tegen gesubsidieerde tarieven gebruik te maken van de faciliteiten. 'Maatschappelijke tarieven in beginsel slechts ten gunste te laten komen aan verenigingen en organisaties zonder winstoogmerk in het belang van de Lissese gemeenschap.'


De raad riep in een motie 'Vreemd aan de orde van de dag' het college op om nieuwe regels op te stellen. Zo moet de bevoegdheid om maatschappelijke tarieven toe te kennen, weer bij de gemeenteraad komen te liggen. En tegen een besluit moet dan ook bezwaar mogelijk zijn. Fractievoorzitter Jeanet van der Laan (D66) stelde: 'We willen op dit moment de regie oppakken, die nu nog volledig bij Bescal en Sportfondsen ligt. Het raakt zoveel inwoners, dat de raad hier over moet gaan.' Het college wilde geen reactie geven op de verschillende opmerkingen, waarna de motie met algemene stemmen werd aangenomen.