Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Schapen zorgen voor groenonderhoud

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De gemeente gaat schapen inzetten om de gazons, bermen en sloten te begrazen. Deze nieuwe manier van het onderhoud van de openbare ruimte past in het duurzaamheidsstreven, zo liet wethouder Yvonne Peters (VVD) donderdag 4 februari weten.

Nou zorgen schapen, net als koeien, via hun uitlaatgassen voor CO2-vervuiling. Peters erkende dit, maar stelde tegelijkertijd: 'Maaimachines en mensen geven nog veel meer CO2-vervuiling. Schapen poepen niet tijdens het grazen, maar er voor of er na. En als er uitwerpselen zijn, dan verdwijnen ze snel. Ze verteren sneller dan hondendrollen. Bovendien geven grazende schapen een recreatief mooi beeld.'

De schapen gaan in de periode van april tot oktober een 'rondje lopen' door de gemeente. Ze beginnen in het Ghoybos en doen daarna Oud Ade, Rijpwetering, Nieuwe Wetering, Roelofarendsveen en Hoogmade aan. Als ze in de bermen lopen, zorgt de begeleidende schaapherder voor een afzetting aan de rand van de berm, net naast de weg. Dat zijn schrikdraadhekjes. Op die manier komen er geen ongelukken tussen schapen en passerende vrachtwagens, auto's of brommers.


Ook stelt de gemeente een tijdelijk losloopverbod voor honden in, op locaties waar de schapen grazen. Peters ziet de inzet van schapen om het gras kort te houden helemaal zitten: 'We gaan het gewoon proberen. Het ziet er ontzettend leuk uit. Bovendien haalt de schaapsherder onkruid dat niet door de schapen gegeten worden, zoals brandnetels en distels, zelf met de hand weg.' Voor meer informatie: www.schapenaanhetwerk.nl