Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Uitruk op maat voor snellere opkomsttijd voor brandweer

Joep Derksen

Nieuwkoop > De brandweer van de Veiligheidsregio Hollands Midden is regelmatig niet in staat om binnen 18 minuten aanwezig te zijn bij een noodsituatie. Dan gaat het met name om huizen aan de oostkant van de gemeente; in de Woerdense Verlaat. Maar het opzetten van een extra kazerne op die locatie is vanwege de kosten geen optie, zo liet regionaal brandweercommandant J. Zuidijk weten.

Dus moeten er andere oplossingen komen, aldus burgemeester Frans Buijserd. Maar eerder is al een informatieavond gehouden over brandweer, preventie en veiligheid voor de inwoners van de Woerdense Verlaat. Slechts één gezin kwam hier bij opdraven. Buijserd: 'Iedereen kon een gratis brandmelder mee krijgen, maar we hielden een doos aan brandmelders over.'

Zuidijk gaf aan: 'Een aantal woningen staan niet in de kring van 18 minuten opkomsttijd in de Woerdense Verlaat. In preventieve zin of representatieve zin moeten we bekijken wat we kunnen doen. Maar het stichten van een brandweerkazerne is wat moeilijker.' Hij werd onderbroken door raadslid Jan Tersteeg (MPN/PN) die tipte: 'Het oude brandweerhuisje staat er nog'. Maar Tersteeg werd direct op zijn plaats gezet met de opmerking dat de paarden die de brandweerwagens aan het begin van de vorige eeuw trokken, inmiddels al lang zijn verdwenen.


Om sneller uit te kunnen rukken, wil de brandweer ook een proef instellen met de titel 'Uitruk op maat'. Dat betekent, dat bij kleinere oproepen zoals een koe in de sloot of een conifeer die in de fik staat, de brandweer met minder dan zes mensen kan uitrukken. Zuidijk: 'Er zijn kazernes waar vaak minder dan zes mensen aanwezig zijn, die dolgraag alvast willen uitrukken, als ze weten dat de back-up er ook aan komt. Afhankelijk van de resultaten, voeren we het uitruk op maat in 2017 in.'