Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

17 februari 2016

Vragen over 40 m2 grond ter bescherming van democratie

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA) is helemaal niet blij met de beschuldigingen van D66, dat zijn partij ‘dubieuze suggesties’ zou hebben gedaan over een 'wat vergezochte burenruzie’. Vorige week moest Nico van der List, voorzitter van het bestuur van D66 Noordwijk opstappen, omdat er twijfels waren over een stuk grond van 40 m2, dat hij gratis van de gemeente bemachtigde. Volgens De Ridder gaat deze zaak om veel meer dan alleen een paar graspollen; de democratie als geheel is in het geding.

De Ridder stelt: 'Twee inwoners van Noordwijk hebben aan de bel getrokken over het zich toe-eigenen van 47 m2 gemeentegrond door de eigenaar van een particuliere tuin, zijnde de inmiddels ex-voorzitter van D66 Noordwijk. In eerste instantie heeft het college (waar D66 Noordwijk ook deel van uitmaakt) hierin onduidelijk opgetreden.' Het CDA stelde hier vragen over. 'Wij hebben het college hierop aangesproken en de daarbij behorende stukken opgevraagd. Het CDA verwacht namelijk dat iedereen op gelijke manier wordt behandeld, zeker als het personen betreft met een politieke verantwoordelijkheid.'

Volgens De Ridder blijkt uit de stukken het volgende: 'De oneigenlijk in gebruik genomen grond, 40 m2, is (door de gemeente, JD) gratis overgedragen onder het motto van ‘verjaring’. Maar door het college wordt nu nog wel 7 m2 gemeentegrond teruggeclaimd, die eveneens in een latere fase oneigenlijk in bezit was genomen. Voor alle duidelijkheid: eerder genoemde inwoners die aan de bel trokken, hebben een substantieel bedrag moeten betalen voor hùn 50 m2 extra grond.'


De kritiek van D66 dat het CDA bezig zou zijn met 'dubieuze suggesties' werpt De Ridder verre van zich. 'Wij zullen dit soort zaken altijd aan de kaak blijven stellen, zodat dit voor iedereen transparant is en iedereen gelijk behandeld wordt. Dit is essentieel voor onze democratie. Duidelijk is dat hier het vertrouwen van burgers in de politiek en de politici in het geding is! Waar het hier écht om gaat, is een stuk integriteit voor politieke bestuurders die in hun handelen een voorbeeld moeten zijn.