Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

12 februari 2016

Leuren met mantelzorgcomplimenten

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – Vorig jaar hebben slechts tien mantelzorgers ook daadwerkelijk een mantelzorgcompliment ontvangen. Een van de redenen hiervoor is, dat zo'n compliment (een bedrag van 100 euro) aangevraagd moet worden door degene die de mantelzorg ontvangt. Dit werd dinsdag 2 februari duidelijk tijdens de vergadering van de Wmo Adviesraad.

Ieder jaar worden mantelzorgers en mantelzorgontvangers door de Sociale Verzekeringsbank geïnformeerd over de mogelijkheid om een mantelzorgcompliment aan te vragen. Het afgelopen jaar bleek de animo hier voor minimaal te zijn. Wethouder Floris Schoonderwoerd concludeerde daarom: 'We zijn op zoek hoe we mantelzorgers het beste kunnen ondersteunen. We moeten ons afvragen of het mantelzorgcompliment en dat we af en toe een keer 100 euro geven, er voor zorgt, dat mantelzorgers zich echt ondersteund voelen.'

Maar voorzitter van de Wmo Adviesraad, Fried Elstgeest, wierp daar tegen in: 'Er wordt niet al te veel gebruik van gemaakt, omdat mensen dit tegenwoordig zelf moeten aanvragen. Eerst werd het bedrag gestort aan de mantelzorgers en nu wordt het gegeven aan de aanvrager. Die krijgt het geld.' Schoonderwoerd liet daarop weten, dat iedereen die mantelzorg ontvangt, dit kan aangeven bij het gemeentehuis. 'Het (mantelzorgcompliment, JD) is hier op te halen en er wordt volstrekt niet moeilijk gedaan om het te verstrekken.' De komende maanden wordt mantelzorgconsulenten gevraagd meer aandacht aan deze vorm van waardering te besteden.