Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2016

Afscheid met een hartewens

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Op haar 66ste verjaardag, zaterdag 26 maart, neemt Tet Hiltermann, afscheid van Repair Café Oegstgeest. Drie jaar geleden nam zij het initiatief voor dit Repair Café en inmiddels is het uitgegroeid naar een professionele organisatie van veertig vrijwilligers. Iedere maand genieten ruim honderd inwoners van het feit dat hun kapotte spullen gerepareerd worden, onder begeleiding van technische vrijwilligers of door die vrijwilligers zelf. Niet alleen wordt hiermee de duurzame samenleving gestimuleerd; het scheelt ook nog eens in de portemonnee. Nu de organisatie op rolletjes loopt, wil Hiltermann zich bezig houden met andere activiteiten.

Over haar vertrek laat ze weten: 'Ik vind het heel leuk om nieuwe netwerken te bouwen en dingen op te zetten. Dat blijk ik te kunnen. Als het dan zo goed is gegaan, ga ik met pijn in het hart iets anders zoeken. Er moet ruimte komen voor nieuwe mensen en ideeën. Ik barst van de ideeën en had nog jaren kunnen blijven, maar dat kunnen andere mensen ook.' De ontwikkeling van het Repair Café is razendsnel gegaan. Enkele jaren geleden kwam Hiltermann dit concept tegen in Tilburg. 'Dat sprak me ontzettend aan, ook het sociale aspect ervan, dat je tijdens het repareren praat met mensen die je niet kent.' Ze besloot om dit ook in Oegstgeest op te zetten en in korte tijd melden zich veel technisch begaafde mensen aan bij het initiatief.

Bij de eerste editie van het Repair Café kwamen ruim 250 mensen langs en werden maar liefst 70 apparaten gerepareerd. Dan gaat het om witgoed, bruingoed, computers of electronisch speeltuig. Je kunt het zo gek niet bedenken, zolang het maar naar binnen kan worden gedragen. Hiltermann bekrtiseert de producenten van bepaalde technische apparaten: 'Senseomachines zijn vaak niet reparabel, maar onze mensen zijn zich gaan specialiseren in het kraken van de techniek van die apparaten. Wij roepen de bedrijven op om er bij het maken van die apparaten al voor te zorgen, dat ze na gebruik ook gerepareerd kunnen worden.'

Eens per maand vindt het Repair Café plaats; vijf keer in het Dorpscentrum en vijf keer op wisselende locaties. En keer op keer komen vele mensen langs. Hiltermann: 'Mensen vinden het bijzonder dat dit nog bestaat, zo iets simpels als repareren en dat je heel andere mensen tegenkomt. En ze krijgen door dat repareren leuk en niet zo ingewikkeld is als je denkt. En dat je beseft dat je het niet hoeft weg te gooien.' Inmiddels is het van oorsprong Amsterdamse initiatief uitgegroeid naar vele honderden vestigingen wereldwijd.

Hiltermann hoopt, dat er nog één initiatief van het Repair Café in ieder geval een succes wordt. 'Mijn droom is dat er op iedere basisschool een kast is, waar kinderen kapotte spullen in verzamelen. En dat eens per maand iemand van het repair cafe, of handige moeders, opa's en oma's samen met de leerlingen aan het werk te gaan om die spullen te repareren.


Ook ondernemers zijn enthousiast, dat consumenten hun producten laten repareren, zo laat Hiltermann weten. 'Ze vinden het geen valse concurrentie, maar omarmen het concept. Sterker nog, veel ondernemers zetten zich in om te helpen spullen te repareren.' Op 26 maart stopt Hiltermann dus met haar activiteiten voor het Repair Café en worden haar taken overgenomen door Lia van Schaijk. En dan? Gaat ze lekker achter de geraniums zitten? Niet dus: ' Ik ga rustig door met allerlei andere dingen, die in de beginfase zitten. Of het nu gaat om duurzaamheid, vluchtelingen; als het maar maatschappelijke relevantie heeft. Ik hoop te bereiken, dat we in de samenleving van Oegstgeest iets in gang kunnen zetten op die gebieden. Samen met anderen wil ik proberen kleine veranderingetjes tot stand te brengen.' Voor meer informatie: www.repaircafeoegstgeest.nl.