Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2016

Datalek is 'pijnlijke aangelegenheid'

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Het gemeentebestuur waakt over de veiligheid van de inwoners en is verantwoordelijk voor het behoud van de privacy. Maar van maar liefst 8.000 inwoners bleken die gegevens zo maar vrij op internet te staan. En dat kwam omdat een ingehuurde kracht een tijdje terug al die gegevens op zijn laptop had gedwonload en de data vervolgens online zette. Vorige week werd er tijdens de gemeenteraadsvergadering over gesproken, maar bestuurlijke koppen zullen er niet door rollen.

Alle getroffen inwoners hebben inmiddels een brief ontvangen over dit 'datalek'. Maar mensen klaagden dat ze meer informatie kregen van een landelijke nieuwssite, dan dat er in die brief stond. In een motie riepen PrO, D66 en Lokaal daarom op, dat het gemeentebestuur een informatiebijeenkomst organiseert voor alle inwoners. Dat moet onrust wegnemen en zo kunnen ook vragen beantwoord worden die er nog zijn bij de mensen.

De coalitiepartijen vroegen of die motie nog een week aangehouden kon worden, tot het college van burgemeester en wethouders nog extra maatregelen kan nemen. Fractievoorzitter Vincent Janssen (VVD) stelde: 'Dit is een buitengewoon vervelende en pijnlijke aangelegenheid. Er is iets mis gegaan met de data uit 2008 en 2009 en daarmee worden we keihard geconfronteerd.' Maar hij vond ook, dat het college deze crisis 'positief aan het managen is'. Hier was fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) het helemaal niet mee eens: 'Op 25 februari is het lek vastgesteld en we zijn pas op 9 maart geïnformeerd!'

Wethouder Marien den Boer (CDA) liet weten, dat het college 'erg geschrokken' was van dit datalek. Binnen twee dagen hadden al 90 verontruste inwoners het gemeentehuis gebeld. Den Boer: 'Het is een ontzettend vervelende situatie die onacceptabel is, zeker omdat het om een persoonlijke fout lijkt te gaan.' Hij zegde toe later deze maand meer informatie te geven aan de raadsleden. Maar als het aan fractievoorzitter Eelke van den Ouweelen (Lokaal) lag, zou het college hier niet zo gemakkelijk mee weg komen: 'Interne regels zijn overtreden. U moet met vliegende spoed aan de slag. U moet zich schamen, in plaats van te stellen, dat we wel van u horen.'


Maar op persoonlijk verzoek van burgemeester Emile Jaensch, die voor het eerst de gemeenteraadsvergadering voorzat, werd de motie van de oppositiepartijen toch een week aangehouden. Dan komt het gemeentebestuur met meer details.