Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 maart 2016

Datalek kan gemeente ruim 800.000 euro kosten

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Het college van burgemeester en wethouders en niemand anders is verantwoordelijk voor het datalek. Deze uitspraak doet fractievoorzitter Boris Kocken (D66). Hij maakt zich 'grote zorgen' om het feit dat gegevens van 8.000 inwoners online gezet zijn.

Kocken laat er geen misverstand over bestaan: 'Het college is juridisch en vooral politiek verantwoordelijk voor het beveiligingsincident en mogelijk het datalek. De burgemeester en wethouders kunnen zich niet verschuilen achter fouten van een externe partij.' Hij vervolgt: 'Dit is ernstig. Een ieder heeft recht op eerbiediging en bescherming van zijn/haar persoonlijke levenssfeer en een zorgvuldige omgang met zijn/haar persoonsgegevens. Deze privacygevoelige gegevens moeten goed worden beschermd, de Wet bescherming persoonsgegevens is daar heel duidelijk over.'


Het is nog niet duidelijk of de gegevens ook misbruikt werden of worden; dat wordt op dit moment uitgezocht. Kocken informeert: 'Gegevens die in verkeerde handen vallen, denk aan BSN-nummers gekoppeld aan geboortedata en naam- en adresgegevens, kunnen misbruikt worden bijvoorbeeld voor identiteitsfraude.' Nog afgezien van verregaande consequenties voor de inwoners die dit overkomt, heeft deze hele affaire mogelijk oof financiële gevolgen voor de gemeente, zo laat Kocken weten. 'De Autoriteit Persoonsgegevens kan een (bestuurlijke) boete opleggen tot maar liefst € 820.000.' En dat geld moet uiteraard door de inwoners weer worden opgehoest.