Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2016

Geen informatieavond naar aanleiding van datalek

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Het datalek, waardoor de gegevens van 8.000 Oegstgeestenaren op straat kwamen te liggen, is veroorzaakt door een 'menselijke fout'. Dat blijkt uit een raadsmededeling die wethouder Marien den Boer vorige week deed. Maar verder blijven zowel inwoners als politici in het duister tasten over de precieze toedracht. Een technisch onderzoek moet helderheid scheppen.

Een oud-medewerker van een lCT-bedrijf dat in opdracht van de gemeente Oegstgeest werkte heeft in de periode 2007-2009 gemeentelijke belastingbestanden met daarin persoonsgegevens op zijn privéapparatuur opgeslagen. Den Boer: 'Hoewel dit in die periode niet ongebruikelijk was, is het niet toegestaan om deze werkbestanden ook op te slaan. Er is verzuimd deze werkbestanden te verwijderen en deze zijn vervolgens (onbewust) op een externe (back up) harde schijf opgeslagen. De betreffende externe harde schijf is door de medewerker ook gebruikt voor privé opslag van foto's, films en dergelijke.'

Bij het mogelijk maken van het bekijken van deze foto's is de beveiliging naar internet (tijdelijk) onderbroken geweest. Volgens de wethouder heeft de oud-werknemer daarbij de interne regels van het ICT-bedrijf overtreden. Op dit moment zijn geen sporen van gerichte zoekacties naar deze gegevens op internet aangetroffen. Als inwoners die in de bestanden voorkomen, een vermoeden van misbruik van hun persoonsgegevens hebben (voor zover het BSN- en woongegegevens betreft) en daadwerkelijk schade hebben geleden, kijkt de gemeente Oegstgeest of de geleden schade te herleiden is naar dit incident.' Als dat zo is, kan een schadeclaim ingediend worden.


Maar ondertussen hangt de gemeente een boete van maximaal 820.000 euro boven het hoofd. Een speciale informatieavond vindt het college niet nodig; inwoners hebben al veel gebeld en informatie kan ook gevonden worden op de gemeentelijke website. Al sluit Den Boer niet uit, dat zo'n informatieavond ooit nog plaats zal vinden. Hij verzekerde de gemeenteraadsleden vorige week, dat er alles aan gedaan wordt 'om er voor te zorgen dat door de houding en gedrag van de medewerkers dit soort zaken voorkomen kan worden. Een medewerker moet er zich bewust van zijn dat het niet mag.'