Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

22 maart 2016

Grondspots toch afgesloten in april

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – Het repareren van de grondspots in de wijk Poelgeest zou 100.000 euro kosten, zo liet wethouder Jos Roeffen eind vorig jaar weten. Daarom worden de grondspots in april uit gezet. Maar een expert heeft ongevraagd naar deze spots gekeken en geconstateerd, dat hij die grondspots voor slechts 14.000 euro kan repareren. Dat was reden voor de gemeenteraad om te vragen of die grondspots niet alsnog gemaakt kunnen worden.

Wethouder Jos Roeffen bleek helemaal niet blij te zijn met het gratis advies van het installatiebedrijf Van Bentem Elektrotechniek uit Warmond. Ook het initiatief om één van die grondspots te openen, zodat beoordeeld kon worden hoe reparatie uitgevoerd kan worden, kon de toets van de kritiek van Roeffen niet weerstaan. Enigszins zuur merkte de wethouder op: 'Het onderzoek is illegaal; er is inbreuk gemaakt op eigendom van de gemeente. Als je een lamp openmaakt, kan de storingsgevoeligheid vergroot worden.'


Toch blijft het een feit, dat de wethouder de raad had geïnformeerd dat reparatie van de grondspots een ton euro's zou kosten, terwijl het feitelijk een veel lager bedrag is. Maar Roeffen wist een reden aan te geven, waarom hij de raad toch niet onjuist geïnformeerd had. Een ambtelijke reactie stelt, dat die 14.000 euro gelden voor het repareren van de huidige 25 kapotte grondspots. 'Er heeft met deze reparatiekosten geen vervanging plaatsgevonden. Derhalve is uitval van de overige 48 bepaald niet ondenkbaar gelet op de voorgeschiedenis. Doorgaan met repareren is dan ook geen optie meer.' Roeffen voegde hier aan toe: 'De lampen zijn toch storingsgevoelig en vallen uit. Ze zijn niet strikt nodig voor de sociale veiligheid en belichting op de weg. Wij hebben de ervaring dat het vervangen van de lampen niet tot een blijvend goed resultaat kan leiden. Het zal ook in de toekomst geld blijven kosten. Het gaat om een extra voorziening van de openbare verlichting. We stellen voor om de zaak af te sluiten.' In eerste instantie riepen Lokaal, CDA en LO de wethouder op om de grondspots te repareren. Maar na het betoog van Roeffen werd het stil bij deze partijen.