Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

14 april 2016

Fietsen voor aandacht voor diabetes

JOEP DERKSEN

NOORDWIJK – Maarten de Vos heeft diabetes sinds zijn derde levensjaar, maar dat weerhoudt hem er niet van om de ene na de andere sportieve uitdaging aan te gaan. Zo gaat hij fietsen van Milaan naar Apeldoorn om aan te tonen, dat ook mensen met diabetes een topprestatie kunnen leveren.

De Vos (35) maakt onderdeel uit van een team van mensen die allemaal diabetes hebben. Zij worden gedurende hun fietstocht van 2000 kilometer ondersteund door de Bas van de Goor Foundation en ze brengen de roze trui van de Italiaanse Giro vanaf het hoofdkantoor in Milaan naar Apeldoorn; de stad waar de Giro op 5 mei start.

Wat wil je voor jezelf bereiken? 'Gedurende mijn leven moest en moet ik allerlei hobbels overwinnen. Ik ben 24 uur per dag bezig met diabetes. Ik houd van sportuitdagingen en voor mij wordt dit ook een uitdagende tocht, om tien dagen achter elkaar zoveel mogelijk kilometers in korte tijd te fietsen. Het gaat er dan ook om, hoe ik mezelf ontwikkel en hoe mijn lichaam reageert. Ik wil dit zonder problemen gezond doorstaan.'

De Vos doet mee aan deze actie voor het goede doel, maar eigenlijk ook voor zichzelf. 'Zonder de juiste instelling kun je dit niet doen. Je kunt niet zeggen, dat je een beetje gaat trainen en dat het dan wel lukt. Alleen door je eigen instelling kun je wel of geen topprestatie leveren. Ik ben sportief aangelegd, maar heb ook diabetes. Ik moet die grote factor controleren. Het maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Maar je moet er wel voor gaan.' Hij licht toe over de diabetesproblemen waar hij mee te maken heeft: 'Als je ontbijt, heb je insuline nodig. Maar je gaat ook sporten en dan moet je daar rekening mee houden met je insuline. Je bent constant bezig om je insuline of sportschema aan te passen. Als je dat niet doet, word je er keihard mee geconfronteerd. Dan moet je eerst je lichaam weer op orde krijgen, voordat je verder kunt.'


Ziet hij er toch niet tegenop om zo'n lang stuk te moeten fietsen? Integendeel, De Vos kijkt er naar uit: 'Ik denk dat ik wel een diep dal tegen ga komen. Dat je helemaal stuk zit en echt niet meer kunt. Dat je moet bikkelen om toch boven te komen en dat je heel diep moet gaan. Mijn doel is wel dat ik alles op eigen kracht ga fietsen . En niet dat ik er uit moet stappen. Dan moet je af en toe wel heel diep gaan. Vergeet niet; iedere dag zitten we met vijf mannen en drie vrouwen twaalf uur lang op de fiets.' De fietsreis start in Milan op 26 april.