Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Column

Veiligheidsmonitor

Het gaat geweldig in onze gemeente. We zijn met ons allen ontzettend tevreden over onze veiligheid en hoe de omgeving er uit ziet. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw en de veiligheidsmonitor vertelt ons dat nou.

Misschien komt het, doordat ik al een aantal jaren journalist ben, waarde columnlezer. Ik weet niet hoe het met u is, maar iedere keer als ik gemeenten, provincies of andere (semi-)overheidsorganisaties hoor praten over een 'onafhankelijk onderzoek', dan krijg ik de kriebels op mijn rug. Want hoe onafhankelijk ben je als onderzoeker, als je weet dat jouw opdrachtgever betaalt. En als jouw opdrachtgever gedoe krijgt vanuit de politiek, dan kun je een toekomstige onderzoeksvraag wel op je buik schrijven.

Zo was er in Amersfoort een discussie over een nieuw te bouwen woonwijk. De gemeente had door een onafhankelijk onderzoeksbureau laten onderzoeken of de oude vuilnisbelt net naast die te realiseren woonwijk voor te veel geuroverlast zou zorgen. 'Nee', zo luidde de conclusie van het onafhankelijke onderzoek. Maar natuurliefhebbers huurden hetzelfde onderzoeksbureau in, met de vraag of die geuroverlast de komst van de woonwijk in de weg zou staan. 'Ja', zo luidde de conclusie van het onafhankelijke (én landelijk gerenommeerde) onderzoeksbureau.

U begrijpt, dat ik met de laptop in de aanslag zat, toen wethouder Herman Haarman de conclusies uit de veiligheidsmonitor opsomde. 'De inwoners geven een 7,8 als cijfer voor de kwaliteit van verlichting, wegen en speelplekken. Ze hebben weinig overlast in de buurt, de politie krijgt een beter beoordelingscijfer (6,7) en er wordt minder geklaagd over hondenpoep op de stoep.

Tot zover het goede nieuws. Wat zijn dan wel stijgende ergernissen in de verschillende buurten? Rommel op straat, zo oordeelt 46,8% van de inwoners. Zo vinden steeds meer inwoners het bezwaarlijk dat hun buren te hard rijden door de eigen straat. U doet dat uiteraard niet, waarde columnlezer; alleen uw buurman! Ook zijn er steeds meer mensen die balen van het gebrek aan parkeerplekken om de eigen auto te kunnen stallen. En rondhangende jongeren; daar moet de gemeente ook wat aan doen, zo oordelen veel niet-jongeren. En waar het gaat om 'leefbaarheid en veiligheid' moet de gemeente de inwoners beter informeren. Ook moeten de boa's meer gaan controleren en bekeuringen uitdelen. Dus als u een bon krijgt, dan weet u dat u dit te danken heeft aan de veiligheidsmonitor!


Joep Derksen