Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2016

De tocht naar nul kilo restafval

Wethouder Yvonne Peters (VVD) gaat zich samen met haar gezin honderd dagen lang inzetten om – als het lukt – nul kilogram restafval over te houden. Dus al het plastic, blik, karton, papier moet zo goed gescheiden worden, dat de normale vuilnisbak leeg blijft. Zij doet mee aan de '100-100-100-actie' en doet in het Witte Weekblad hier de komende maanden verslag van.

Deze week kan ik u geen bijzonderheden geven op het gebied van afvalscheiding. Er bleef uiteindelijk weer 'maar' 750 gram restafval over. Voor een deel werd dit veroorzaakt door een luxe bonbonverpakking en een dropverpakking, waar aan de binnenkant volop aluminiumfolie was gebruikt. Ik vind dit natuurlijk heerlijk om te krijgen, maar het zorgt wel voor ruim 250 gram restafval.

Het scheiden gaat ons dus goed af; er blijft wekelijks maar weinig restafval over. Maar als ik eerlijk ben, zou onze totale hoeveelheid afval wel wat minder kunnen. Vooral waar het gaat om het plastic afval. Elke twee weken hebben we vier zakken plastic. Het is nog steeds zo, dat heel veel producten onnodig dubbelop zijn verpakt, ook al is het herbruikbaar plastic. De komende weken ga ik dus nog wat kritischer inkopen om ook de hoeveelheid plastic te verminderen. En natuurlijk altijd met een eigen tas naar de winkel om het gebruik van plastic draagtasjes te voorkomen!


Yvonne Peters