Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2016

Winkelcentrum moet op de schop

JOEP DERKSEN

LISSE – In het winkelcentrum zijn veel meer winkels, dan in andere dorpen van dezelfde omvang het geval is. Toch dreigen er donkere jaren aan te komen voor de winkeliers en het winkelcentrum, zo liet gemeentelijk adviseur Jan Traats donderdag 19 mei weten tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur.

Hij hield een presentatie voor de commissieleden en bracht een sombere boodschap. De leegstand in het winkelgebied loopt namelijk op tot 10% en investeringen in het centrum blijven achter. Hij riep de gemeente, winkeliers en vastgoedeigenaren op om de handen ineen te slaan en samen te investeren in een beter winkelcentrum. Daarnaast moet het personeel van de winkels ook aan de bak: 'Het schort nogal eens aan gastvrijheid; personeel dat verveeld opkijkt bij de binnenkomst van klanten omdat ze dan gestoord worden in hun iPhone-gebruik.'

Het Blokhuis was ooit de trots van het winkelcentrum, maar die tijd is al lang voorbij, zo laat Traats weten. 'Deze gemeente moet open staan voor transformatie. Ook transformatie van minder goed lopend winkelvastgoed. Het Blokhuis is de economische motor van dit dorpshart, maar waar het gaat om de entrees, bestrating, verlichting en pandkwaliteit hoort dit niet bij de winkelinrichting anno 2016.' Andere gebouwen als het voormalige Its-pand (hoek Heereweg-Kanaalstraat 5) moeten ook aangepakt worden, net als de hoofdentree van Blokhuis bij de Albert Heijn: 'Dat kunt u echt niet meer menen in deze tijd!' Ook moeten er geen winkels meer bijkomen buiten het centrumgebied en op bedrijventerreinen. Verder zouden automobilisten hun wagen zo'n vier uur achter elkaar in de blauwe zone moeten kunnen parkeren, zodat ze dan langer winkelen en meer geld uitgeven.


Traats heeft gesproken met de belangrijkste vastgoedeigenaren, zoals Kronenberg Groep, Uitsluitend Mooie Winkels, Urban Interest en de gebroeders Van der Mark. Ook zij lijken bereid te zijn te willen investeren in het winkelcentrum. Hij riep de ondernemers op om het huidige vertegenwoordigingsysteem, met aparte afdelingen als de KCL, BCL en HCL op de schop te gooien. Hierover vindt volgende maand overleg plaats. Samen met SLIM (Stichting Lisse marketing) komt er op donderdag 7 juli een voorstel, waarin de plannen voor een nieuwe overlegstructuur en samenstelling worden gepresenteerd.