Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

24 mei 2016

Column

Y2K

Kent u Y2K nog, waarde columnlezer? In 1998 en 1999 werden we overspoeld met berichten dat de digitale wereld zou vergaan, met de komst van het nieuwe millennium. Doordat computers geen rekening gehouden zouden hebben met de jaarcijfers '00' (van het jaar 2000), zouden die computers en informatiesystemen zichzelf afsluiten of op hol slaan. Met als gevolg neerstortende vliegtuigen, gecrashte banksystemen en de terugkeer van de mensheid naar de oertijd.

Om dat te voorkomen, zijn er miljarden, vele miljarden uitgegeven door rijksoverheden, gemeenten, bedrijven en organisaties. Al dat geld werd in die 'verbeterde' ICT gestoken. Maar armere 'Derde Wereld' landen en ook Rusland deden hier niet aan mee. Vaak simpelweg omdat ze het geld er niet voor hadden. Dus op 1 januari 2000 was iedereen benieuwd wat er zou gebeuren met de ICT-wereld. Het antwoord kennen we: helemaal niets. De Y2K was de grootste marketingstunt van het millennium en miljarden guldens en dollars (euro's werden toen nog niet actief gebruikt) werden voor niets uitgegeven.

En dat is ook logisch, want welke bestuurder, politicus of directeur van een miljoenenbedrijf wil het risico lopen dat zijn organisatie in elkaar zakt, omdat er niet is geïnvesteerd in het voorkomen van ICT-ellende? En daar komt bij; de gemiddelde bedrijfsleider, bestuurder en politicus heeft geen enkel idee wat ICT inhoudt. Ook de gemeenteraadsleden en collegeleden van Kaag en Braassem zijn volkomen afhankelijk van de informatie die de ICT-ambtenaren hen voorspiegelen.

En daarom gaf de gemeente in 2013 meer dan een miljoen euro uit aan ICT. Daarbij ging het om 784.000 euro voor de vervanging van hardware (serverruimte) en 267.000 euro voor de uitbreiding van softwarelicenties. Maar toch blijkt dit niet voldoende te zijn; opnieuw komt het college van burgemeester en wethouders met de vraag om nog meer geld voor ICT. Dit keer moet de gemeenteraad toestemming geven om maar liefst 800.000 euro uit te geven. En wat moet er met dit geld dan gebeuren? Kaag en Braassem gaat haar eigen ICT-beheer daarmee bijna volledig overdragen aan de gemeente Alphen aan den Rijn. Hierdoor moet volgens een ambtelijk advies 'risico's zoals virusbesmettingen beperkt worden, verstoringen teruggedrongen worden' en krijgen de medewerkers van Kaag en Braassem 'professionele ondersteuning'.

Die 800.000 euro kan gehaald worden uit het potje 'algemene reserve'. Daar zit namelijk nog genoeg geld in om dit te kunnen financieren, omdat er vorige maand 1,8 miljoen euro is ingestort. Dat was geld, wat eigenlijk bedoeld was voor uitgaven voor het sociaal domein. Maar dit bedrag is dus niet terechtgekomen bij de inwoners die het zo zwaar hebben. Maar gelukkig worden de ICT-ambtenaren van deze gemeente de komende jaren wél professioneel ondersteund door hun collega's in Alphen aan den Rijn.


Joep Derksen