Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Einde Omgevingsdienst nadert

JOEP DERKSEN

KAAG EN BRAASSEM – De Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) is op sterven na dood. Nadat de gemeente Alphen aan den Rijn uit dit gemeentelijk samenwerkingsverband stapte, is het alleen nog maar neerwaarts gegaan met de ODWH. In een brief aan de gemeenteraad waarschuwt burgemeester Marina van der Velde, dat het fuseren danwel opheffen van de ODWH een serieuze optie is.

Van der Velde laat weten: 'De afgelopen jaren heeft er bij de ODWH een verandertraject plaatsgevonden. De ambitie was om te groeien met (het overdragen van, JD) extra taken van de gemeenten (aan de ODWH, JD). Feit is echter dat er juist een daling van het aantal uren plaatsvindt en dat er, op Noordwijk na, nog geen andere gemeente extra (bouw)taken heeft overgedragen.' Ze vervolgt: 'Daarnaast is de robuustheid van de dienst niet meer voldoende en is uit onderzoek gebleken dat het moeilijker wordt om te voldoen aan de kwaliteitscriteria.'


Ook financieel staat de ODWH er slecht voor. Dit blijkt uit de begroting 2017 en de meerjarenraming 2018-2020. Op 9 mei besprak het Algemeen Bestuur van de ODWH de toekomst. De burgemeester concludeerde: 'Keuzes moeten gemaakt worden aangaande het gewenste ambitieniveau en/of in een aanpassing van de tarieven en/of in samenwerking danwel fusie met een andere omgevingsdienst.' Het besluit over de toekomst van de ODWH wordt in oktober van dit jaar genomen.