Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

31 mei 2016

Extra geld voor ondersteuning statushouders

KAAG EN BRAASSEM – 'Vluchtelingstudenten' die geen recht hebben op studiefinancering mogen studeren met behoud van de uitkering en zij worden daarnaast vrijgesteld van hun sollicitatieverplichtingen. De gemeente overweegt om samen met Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop een overeenkomst te sluiten met het Universitair Asiel Fonds. Daarnaast investeert de gemeente nu al 125.000 euro voor zaken als 'taallessen en zwemlessen'. Dat geld komt uit 'extra middelen', die de gemeente van de rijksoverheid krijgt.

Nou is het natuurlijk fijn voor de statushouders, dat zij gratis kunnen studeren, met behoud van hun uitkering, terwijl ze niet hoeven te solliciteren. Maar denkt wethouder Herman Haarman (D66) niet, dat er veel inwoners in deze gemeente zijn, die dit oneerlijk vinden? Deze regeling geldt namelijk niet voor al die mensen die ook werkloos thuis zitten en graag wat bijscholing willen hebben, zonder dat ze de druk op hun schouders voelen van het almaar moeten solliciteren.


Maar Haarman kan zich daar niets bij voorstellen. 'Ik weet niet of die mensen er zullen zijn in deze gemeente. Het is voor deze grote populatie aan statushouders goed om hen te begeleiden en te laten integreren in Nederland. Het zijn ook zoveel mensen; zij hebben de bagage en de wil om verder te komen en daarbij willen we hen ondersteunen.' Met die 125.000 euro kunnen statushouders dus proberen om de Nederlandse taal machtig te worden of te leren zwemmen. De statushouders krijgen niet zelf het geld; de Driemaster krijgt de verantwoordelijkheid om de 125.000 euro uit te geven aan de extra begeleiding van de statushouders. Gemiddeld gaat het om een bedrag van 2.370 euro per statushouder.