Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Subsidiebeleid verenigingen op de schop

Joep Derksen

Nieuwkoop > Het college van burgemeester en wethouders wil het huidige subsidiebeleid volledig op de schop gooien. Dat heeft gevolgen voor alle verenigingen en organisaties die gebruik maken van de gemeentelijke subsidies. Organisaties die vanaf volgend jaar nog in aanmerking wil komen voor een gemeentelijke subsidie, moeten aantonen dat ze een bijdrage leveren aan de 'sport en bewegen, kunst, cultuur en toerisme, talentontwikkeling en educatie, maar ook het betrekken van eenzame mensen en nieuwkomers bij de maatschappij.

Vorig jaar gaf de gemeente bijna 2,3 miljoen euro uit aan de verschillende soorten subsidies. Dan ging het om waarderingssubsidies, activiteitensubsidies, budgetsubsidies en incidentele subsidies. In 2017 moet er een nieuwe subsidie komen: de innovatiesubsidie. Deze wordt toegekend aan organisaties die zich voor de maatschappij inzetten. Maar dat niet alleen; voor organisaties wordt het (nog) belangrijker om samen te werken.

Wethouder Annette Pietersen liet donderdag 12 mei weten, dat ze vierkant achter het collegevoorstel staat: 'In het innovatiebudget zitten kansen voor twee clubs om samen nieuwe kansen te maken. Ze moeten niet uitvoeren wat wij bedacht hebben, maar gewoon vertrouwen hebben dat ze hun competenties goed kunnen inzetten. We zijn niet op zoek naar mooie woorden, maar mooie daden.'

Volgens haar wil de gemeente het de verenigingen niet moeilijker maken. Wel worden de verenigingen en organisaties uitgedaagd om te kijken naar nieuwe (samenwerkings)mogelijkheden.

Pietersen: 'Als een club zegt dat ze volgend jaar hetzelfde willen doen, dan ga ik mijn wenkbrauwen fronsen en kijken of ze niet toch meer mensen bij de club kunnen betrekken. Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die aan de kant staan of eenzaam zijn.' Tijdens de raadsvergadering van donderdag 26 mei wordt dit onderwerp verder besproken.