Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Culturele verenigingsleven op de kop

JOEP DERKSEN

HILLEGOM – De culturele instellingen moeten de komende jaren meer samenwerken met het onderwijs en ondernemers. Hierdoor gaan de kosten omlaag en komt er een breder cultureel aanbod. Ook moeten inwoners meer aan kunst en cultuur doen en moeten culturele uitingen beter zichtbaar worden in het dorp. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de nota Kunst en Cultuur die later dit jaar door wethouder Annechien Snuif aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Tijdens de vergadering van de raadscommissie van donderdag 12 mei gaf ze alvast een voorproefje, met behulp van een ambtenaar. Deze kon vertellen, dat er nieuwe culturele initiatieven worden opgezet. Zoals het invoeren van een kunstroute, het opzetten van een Cultureel Café, stimulering van cultuureducatie en het opstellen van een centrale culturele agenda. Ook moet er een groot, jaarlijks terugkerend, cultureel evenement opgezet worden, met muziek, dans, theater, kunst, poëzie en literatuur.

Een kunstroute is een wandel- en/of fietsroute langs het Hillegomse cultuurhistorisch erfgoed, de kunstwerken en kunstgalerieën. Het Cultureel Café vindt nu al plaats in Lisse; mensen uit culturele instellingen komen elkaar dan twee tot vier maal per jaar tegen en praten dan over elkaars activiteiten. De idee hierachter is, dat nieuwe vormen van samenwerking worden opgezet. De Culturele Cafés kunnen worden gehouden bij Het Raam, de muziekschool, bibliotheek of het gebouw van Fioretti.


Snuif liet verder weten, dat ook de manier van subsidie verstrekken aan de culturele instellingen op de schop gaat. Nu krijgen alle culturele instellingen nog apart subsidies, variërend van een paar honderd tot vele tienduizenden euro's. Maar vanaf volgend jaar komt al het subsidiegeld voor kunst en cultuur (40.000 euro per jaar) in één grote pot. De culturele instellingen moeten dan dat totaalbedrag gaan gebruiken voor het uitvoeren van hun kunst- en cultuuruitingen. Snuif ziet dit initiatief wel zitten: 'Ik kan me niet voorstellen dat de instellingen geld laten liggen.' De leden van de verschillende politieke partijen waren uitermate tevreden met de plannen van de wethouder. Ze wachten verder af hoe deze worden uitgewerkt.