Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

18 mei 2016

Toekomst Omgevingsdienst onzeker

HILLEGOM – De toekomst van de Omgevingsdienst West-Holland (ODWH) is uiterst onzeker. Wethouder Verheijen gaf donderdag 12 mei tijdens de vergadering van de raadscommissie alvast wat voorinformatie hierover. Sinds 1 januari is de gemeente Alphen aan den Rijn uit dit gemeentelijk samenwerkingsverband gestapt. En dit heeft grote financiële gevolgen voor de ODWH. Verheijen: 'De robuustheid staat onder druk.' Er wordt op bestuurlijk niveau gekeken naar oplossingen en niets is hierbij uitgesloten. Zo zou de ODWH kunnen fuseren met een andere Omgevingsdienst, inkrimpen of geheel kunnen worden opgeheven. Na het zomerreces komt Verheijen weer terug naar de raad om dan een mening te vragen over de toekomst van de ODWH.

Dat er wat moet gebeuren, is wel duidelijk. Fractievoorzitter Van Egmond (GroenLinks) wees er op, dat de personeelskosten voor de ODWH 1 miljoen euro hoger zijn, dan tot nu toe het geval was. Het financiële tekort loopt hierdoor op tot 500.000 euro per jaar. Verheijen wijst naar de gemeente Alphen aan den Rijn als de veroorzaker. Deze gemeente stapte namelijk over naar de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). Andere gemeenten polsten toen of zij ook konden overstappen of dat de beide Omgevingsdiensten konden fuseren, maar daar had de ODMH geen trek in. Verheijen: 'Ze wilden wel Alphen, maar niet de rest er bij.'


Omdat de ODWH vanaf 2017 geen sluitende begroting meer heeft, wordt nu naar verschillende oplossingen gekeken. Bijvoorbeeld het aansluiten van deze instantie met een andere Omgevingsdienst ten noorden of ten zuiden van de Bollenstreek. Zelfs het opheffen van de ODWH wordt serieus overwogen. Fractievoorzitter Van Dijk (PvdA) vindt dat opheffen 'helemaal niet zo'n gekke gedachte. We moeten ook naar de kwaliteit kijken. We krijgen nogal wat klachten van inwoners.' Bloeiend Hillegom overweegt om tijdens de aankomende raadsvergadering met een motie te komen over dit onderwerp.