Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Wethouder Veninga mag haar gang gaan met dossier SWA

Door Joep Derksen

Nieuwkoop > Een motie van de VVD en MPN/PN over een nieuwe bestuursstructuur van de SWA (Sociale Werkplaats Alphen), werd donderdag 21 april door een raadsmeerderheid verworpen. De SWA zucht de komende jaren onder een tekort dat tot boven de miljoen euro kan oplopen – per jaar. Een onderzoeksrapport toonde onlangs aan, dat de controle door de verantwoordelijk wethouders van de gemeenten Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem tekort heeft geschoten.

Op dit moment wordt het dagelijks bestuur van de SWA grotendeels gevormd door dezelfde bestuurders als de mensen die in het algemeen bestuur van deze organisatie zitten. Het rapport van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix toont aan, dat dit geen goede zaak is. Want zo kan er geen fatsoenlijke controle plaatsvinden door de leden van het algemeen bestuur. Immers, zij moeten zichzelf controleren.

Fractievoorzitter Paul Platen (VVD) vond: 'De bestuurlijke controle is zorgelijk. De gecombineerde rol van besturen en toezicht is in strijd met de belangen. Dit alles is van wezenlijke invloed geweest op de ontwikkeling van de SWA. Het gaat om het tekortschieten van bestuurskracht en de afwezigheid van checks en balances. We hebben een een nieuwe bestuursstructuur nodig om de SWA te verbeteren.'


Maar wethouder Trudy Veninga (CDA) was het niet eens met het voorstel van VVD en MPN/PN. Nu het SWA-kalf half verdronken is en er een uiterst kritisch rapport over is verschenen, hebben bestuurders maatregelen genomen. Veninga: 'We hebben met de drie colleges gewerkt om te komen tot het uitvoeren van de aanbevelingen in het AEF-rapport. We zullen toezien op het uitvoeren van de nodige veranderingen. We gaan eerst met elkaar praten over de inhoud en daarna over de vorm die daar het beste bij past. ' Ze gaf aan, dat ze in oktober naar de gemeenteraad komt om goedkeuring te krijgen voor de verbeteringsplannen van de SWA. De overige politieke partijen vonden het al lang best; zij steunden het voorstel van VVD en MPN/PN niet; de motie werd verworpen.