Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.800, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

01 mei 2016

Gemeentehuis op de schop

JOEP DERKSEN

RIJNSATERWOUDE – Het college ondersteunt het voorstel van het bedrijf Vinkbouw / Nedom om het oude gemeentehuis en de nabije omgeving te renoveren. Dit maakte wethouder Henk Hoek donderdag 21 april bekend.

Vinkbouw / Nedom versloeg twee andere bedrijven, die ook een voorstel hadden ingediend. Volgens het winnende plan komen er 13 rijwoningen, 4 vrij bouwkavels, 14 appartementen en 12 zorgappartementen bij, waarbij 30% van de appartementen vallen onder de sociale sector. Ook is het de bedoeling dat er een basisschool, kinderopvang, gymzaal en buurtsuper (met koffiecorner) komt. En dan is er nog 40 m2 over voor een huisartsenpost. Hoek laat weten, dat aan in totaal 18 inwoners van Rijnsaterwoude gevraagd is, wat ze van deze plannen vinden. 'De aanbieder is gekozen door inwoners, dorpslab en de ambtelijke organisatie.' Volgens de wethouder is hiermee voldaan aan 'inspraak aan de voorkant en zijn we niet achteraf naar de samenleving gaan om te zeggen; kijk wat wij bedacht hebben.' Op woensdag 11 mei mogen de overige pakweg 1.250 inwoners hun mening geven. Hierna is het aan de gemeenteraad om een definitief oordeel te vormen over de nieuwbouwplannen.

Hoek bevestigde, dat de gemeente niet gaat mee-investeren in dit project; er komt geen PPS-constructie (Publiek Private Samenwerking). Maar gaat de gemeente het oude gemeentehuis dan voor een symbolische euro overdragen aan de projectontwikkelaar, zodat dit bedrijf vervolgens kan cashen? Hoek: 'We gaan het niet gratis weggeven. De financiën worden later nog uitonderhandeld en berekend.' De boekwaarde van het gemeentehuispand is 1,2 miljoen euro.


De wethouder is blij met de manier waarop de planvorming heeft plaatsgevonden. 'Het leukste vind ik dat het uit de markt komt en de samenleving een mening vormt en een bijdrage levert. De ontwikkelaar luistert heel goed naar wat de samenleving vertelt. Mensen zijn vanuit de tuin, het aanrecht en achter het bureau gehaald om te komen meedenken. Als het aan mij ligt, gaan we deze route ook op andere projecten van toepassing laten zijn. Dit initiatief is niet geboren uit het overwinnen van weerstand, maar vanwege het geluid uit de samenleving dat de politiek maar doet en de samenleving er niet bij betrekt.'