Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

16 juni 2016

Column

Vijf jaar lang verkeerde leerlingencijfers

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – In 2011 was er een plan om een algemeen bijzonder school (Het Dok) te bouwen in Nieuw-Rhijngeest. Maar een jaar later keurde het Ministerie van OCW dit plan af, omdat de geschatte leerlingenaantallen 'verkeerd berekend' waren. Met andere woorden; te hoog ingeschat. Nu blijkt, dat dit ministerie groot gelijk had.

Het college van burgemeester en wethouders kwam in 2012 met een noodoplossing en werd hierbij gesteund door de toenmalige gemeenteraad. Het college hanteerde een nieuwe berekeningsmethode om aan OCW aan te kunnen tonen, dat er toch voldoende leerlingen zouden komen voor het Dok. Die school ligt in een nieuwbouwwijk, maar het aantal kinderen is lang niet genoeg om de school te vullen; dat was ook al in 2012 bekend. Daarom stelde het college voor om ook de kinderen mee te rekenen die in Katwijk wonen en zich bevinden op minder dan drie kilometer afstand. En zo kon het gemeentebestuur dan toch nog 'aantonen' dat het Dok 'en de hele periode van vijftien jaar daarna voldoet aan de stichtingsnorm van 300 leerlingen'.

We leven nu 2016 en het gemeentebestuur (én het schoolbestuur van het Dok) is ingehaald door de praktijk. Wethouder Jos Roeffen (LO) moest vorige week met de billen bloot. De verwachte leerlingenaantallen worden namelijk, weinig verrassend, bij lange na niet bereikt. Om dat probleem op te lossen, is nu het plan opgevat dat het Dok moet fuseren met het Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO). Maar opnieuw lijkt het Ministerie van OCW goed op te letten. Het plannetje van het gemeentebestuur om de scholen te laten fuseren op basis van de regels rondom krimpgemeenten gaat niet door. Het Ministerie heeft het college laten weten, dat de scholenfusie niet nodig is.


Het wordt nu tijd, dat het college de realiteit in de gaten houdt. Nog altijd lijkt dit gemeentebestuur niet in de gaten te hebben, dat eerlijkheid het langste duurt. Zet geen plannetjes en ideetjes meer op, waarbij cijfers zo gedraaid worden, zodat zo'n plan op papier wél kan. Dat is namelijk gebeurd bij het Dok en het heeft voor deze gemeente ook bij andere megalomane bouwideeën geleid tot een schuld van ruim 100 miljoen euro.