Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 22.700, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

07 juni 2016

Adviescommissieleden speeddaten met raadsleden

JOEP DERKSEN

OEGSTGEEST – In maart besloot de gemeenteraad, dat de adviescommissies voortaan in een andere vorm verder moeten gaan. Niet een elitair groepje mensen zou het college nog moeten adviseren, maar een zo groot mogelijk deel van de bevolking zou bij allerlei onderwerpen hun mening moeten kunnen geven, zodat de gemeenteraad daar een beter oordeel over kan geven.

Donderdag 2 juni hielden de raadsleden en de inwoners die tot nu toe betrokken waren bij de adviescommissies een 'speeddate sessie'. In het gemeentehuis deelden de politici aan de ene kant en de betrokken inwoners aan de andere kant hun wederzijdse ervaringen uit. En bekeken tegelijkertijd hoe ze elkaar in de toekomst kunnen ondersteunen.

Wethouder Jos Roeffen (LO) keek tevreden toe. 'Dit is een uitvoering van een onderdeel van het coalitieakkoord; 'De samenleving is aan zet'. Nu is het aan de raadsleden om te ervaren hoe ver de commissies zijn, hoe ze het ervaren en wat ze nog te kort komen om de raad te kunnen adviseren.' Iedere adviescommissie krijgt één vast contactpersoon in het gemeentehuis en Roeffen en zijn collega Marien den Boer (CDA) voeren ieder half jaar overleg met de adviescommissieleden. Ook is er een 'online platform' in het leven geroepen, waar inwoners vrijuit hun mening kunnen geven over allerhande zaken. Dat platform is te vinden op www.oegstgeest.nl, onder de link 'Oegstgeest aan zet'.

Niet iedere adviescommissie is echter nog in staat om de stap naar een participerende samenleving te maken, zo blijkt. De vertegenwoordigers van de commissie Kunst en Cultuur zijn niet aanwezig tijdens het speeddaten. Roeffen: 'Zij lopen wat achter met de snelle ontwikkeling die plaats vind bij de andere commissies. Ze zijn nog bezig om zich te organiseren en ze willen hierbij het model van de sportfederatie gebruiken.' Er is toch altijd gedoe in de culturele sector; is dat een van de redenen waarom deze commissie de stap nog niet kan maken? Roeffen: 'Het zijn creatieve mensen. De één wordt zwaar gesubsidieerd, zoals de bibliotheek, en de ander niet. Dat maakt het lastig. Ik had graag gehad dat ze ook vanavond aanwezig zouden zijn, maar zij hebben gemeend dat ze in het proces zitten om te komen tot een goede adviescommissie.'


Wethouder Roeffen werd in maart nog verweten, dat hij met de veranderingen in de adviescommissies een 'koude bezuinigingsoperatie' aan het uitvoeren was. Maar hij ontkent dit hartgrondig: 'We hebben bijvoorbeeld een potje van 800 euro gereserveerd voor iedere adviescommissie. Zij kunnen dit gebruiken voor bijvoorbeeld studiedagen.'