Dé lokale en regionale nieuwssite

Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Ook zijn ruim 80 boeken van mij gepubliceerd. Deze blog heeft al miljoenen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 26.900, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: info@writing4u.nl. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

29 augustus 2016

Gemeente worstelt met negatieve effecten 'Parels aan de Ringvaart'

LISSE – De gemeente Haarlemmermeer heeft Lisserbroek hoog op de prioriteitenlijst staan, waar het gaat om extra woningbouw. Maar tegelijkertijd vindt het Haarlemmermeerse bestuur het niet nodig, om daar dan ook de benodigde voorzieningen voor bij te bouwen. Gemakshalve wordt verwezen naar de scholen, het zwembad en winkelcentra in Lisse en andere dorpen in de omgeving. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet dinsdag 16 augustus weten, dat er op bestuurlijk niveau wordt gesproken over deze kwestie.

Nieuwenhuis informeerde: 'Haarlemmermeer is bezig met de gedachte; “Parels aan de Ringvaart' om woningbouw te laten plaatsvinden in dorpen aan de westkant van de Haarlemmermeer. Dat zijn dorpen, die ook een zusterdorp aan de andere kant van de Ringvaart hebben liggen. Bij ons gaat het om Lisserbroek. Ze willen weinig voorzieningen aanleggen, omdat die inwoners van de voorzieningen van Lisse gebruik kunnen maken.'

Lisserbroek staat 'vrij hoog' op het lijstje van Haarlemmermeer om te beginnen. De wethouder: 'We hebben gesprekken gevoerd met wethouders van Haarlemmermeer en Hillegom. We zijn on speaking terms en hebben concrete voornemens.' Zo wordt onderzocht of de Lisserbrug al die honderden, zo niet duizenden auto's extra per dag wel aan kan, als Lisserbroek allerlei nieuwe woningen krijgt. Nieuwenhuis: 'Haarlemmermeer denkt dat de Lisserbrug die forse uitbreiding aan zou kunnen. Wij denken daar anders over. We willen kijken wat er nodig is aan aanvullende maatregelen. Dat kan een forse ingreep zijn bij deze brug of wellicht is een extra brug noodzakelijk.' Ook worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor inwoners van Lisserbroek en Lisse, alsmede een 'brede conferentie' tussen bestuurders van Haarlemmermeer, Lisse, Hillegom en Heemstede. Het college vraagt 40.000 euro aan de gemeenteraad van Lisse voor het uitvoeren van onderzoeken en het aanstellen van een medewerker om dit allemaal uit te voeren.

Waarom eist Lisse niet gewoon geld vragen van Haarlemmermeer, omdat zij nieuwe inwoners in Lisserbroek van de voorzieningen van Lisse gebruik maken? Deze voorzieningen zijn immers betaald door de inwoners van Lisse. De wethouder: 'We willen eerst in kaart brengen wat er speelt. Wij zijn niet het type gemeente die naar de Haarlemmermeer gaat en het handje ophoudt met de vraag: “Zouden jullie willen schuiven”. Het klopt dat Lisserbroekers gebruik maken van voorzieningen in Lisse, maar het kan ook een succes zijn voor de voorzieningen. Het verbetert de exploitatie van de Waterkanten. Ook is het fijn als Lisserbroekers boodschappen gaan doen in het Lissese winkelcentrum. Het is vooral een kans dat voorzieningen benut worden.'


Joep Derksen