Dé lokale en regionale nieuwssite

Beste bezoeker, Als journalist schrijf ik over actuele zaken. Deze blog heeft ruim anderhalf miljoen bezoekers verwelkomd. Hier vindt u alle, ruim 23.000, gepubliceerde artikelen, verschenen in landelijke, regionale en lokale dag- en weekbladen en magazines. Veel leesplezier! Mocht u onderwerpen aan de kaak willen stellen, neemt u dan contact met mij op: joepderksen@live.com. Foto's kunnen, tegen vergoeding, besteld worden via dit emailadres.

13 september 2016

,,Keuze voor groei of bloei”

OEGSTGEEST – Tijdens de beeldbepalende raadsvergadering van donderdag 8 september leken alle politici er wel van overtuigd, dat de toekomst van Oegstgeest in de Leidse regio ligt. Wel zijn er zorgen over de manier waarop die toekomst vormgegeven wordt.

Zo viel fractievoorzitter Tim van Tongeren (PrO) bij het lezen van het rapport 'Toekomstvisie Leidse regio' over de woorden 'stedelijke vitaliteit'. Maar volgens burgemeester Emile Jaensch betekent dit niet, dat Oegstgeest plotseling wordt volgebouwd met hoge flats. ,,We zijn een dorp, maar op sommige punten met enige stedelijke allure. Een ander woord dat die vitaliteit ook omschrijft, zal ik verwelkomen.”

,,Ja” zeggen tegen de toekomstvisie heeft gevolgen voor de toekomst en brengt verplichtingen met zich mee. Er is geen sprake van vrijblijvendheid, zo benadrukte de burgemeester. ,,Het gaat over duurzame samenwerking, waarbij je in meer of mindere mate taken overdraagt.” Maar raadslid Zwart (VVD) wees er wel op, dat er goed geluisterd moet worden naar de wensen van de verschillende dorpen: ,,Het moet niet een 'one size fits nobody' worden”. Fractievoorzitter Van Blitterswijk (CDA) pleitte tegen de 'verdichting' van het dorp door allerlei nieuwe huizen en flats neer te zetten, terwijl politicus Van Dissel (LO) aandacht vroeg voor het behoud van het kwetsbare groen. ,,Toon in voldoende mate respect voor de waarden die ons dorp heeft. Het is een keuze voor groei of voor bloei.”


Maar Jaensch wees er op, dat de economie nu flink aan het groeien is en dat dit te merken is aan de vraag naar koopwoningen, zoals in Nieuw Rhijngeest. Ook moet Oegstgeest volgens hem samenwerken met de omliggende gemeenten, om zo te proberen toonaangevende bedrijven naar de bedrijventerreinen in deze regio te lokken. Deze bedrijven zorgen namelijk ook weer voor banen. En als er meer mensen hier komen werken en wonen, gaan ze ook meer geld uitgeven in de winkels. De gemeenteraad gaat later deze maand verder praten over dit onderwerp.